RU  UA

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

День народження Києва: історія і цікаві факти

Київ - серце України, місто, якому понад півтори тисячі років. 26 травня столиця відзначає день народження.

Про це пише Online.ua.

Читайте також: Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

Історія

Назва міста за твердженням філологів означає "люди Кия", саме Кий, став тим, на честь кого було названо головне місто України. Київ вважається центром слов'янства, і навіть він був столицею великої Київської Русі. Ще з давніх-давен це місто відігравало важливу роль для східнослов'янських племен.

Поява першої людини на території сучасного Києва датується понад двадцятьма тисячами років тому - період древнього кам'яного віку. В історії описана всім відома стоянка Кирилівська, що знаходилася на північно-західній частині міста.

За легендою знаменитий Київ був створений наприкінці п'ятого століття нашої ери трьома братами Києм, Щеком та Хоривом та їхньою сестрою Либіддю. Офіційна дата заснування столиці - 482 рік. Навколо Києва було об'єднано багато різних племен - галявини, жителі півночі, угличі, древляни, тиверці.

988 року Володимир запровадив у Київській Русі християнство. Саме цей вчинок сприяв розвитку політичних та культурних зв'язків з іншими країнами: Візантійська імперія, Болгарія, Європа, інші. В одинадцятому столітті у Києві функціонувало близько чотирьохсот храмів, налічувалося вісім ринків та проживало близько п'ятдесяти тисяч городян. Після смерті Володимира Мономаха розпочався розпад Стародавньої Русі. 1240 - Київ був зруйнований військом хана Батия. У чотирнадцятому столітті Київ почав відновлюватись, а вже у п'ятнадцятому столітті йому було подаровано Магдебурзьке право, що це означало – велика незалежність у міжнародній торгівлі. На той час у місті з'явилися різні колонії – греки, польські, турецькі та московські купці, а також вірмени.

У XVIII столітті Київ стає центром та символом православ'я. Після Жовтневого перевороту в місті змінилося три уряди, Україна вже тоді крок за кроком набувала своєї незалежності. У роки Другої світової війни головне місто країни було повністю зруйноване. Упродовж 72 днів Київ героїчно захищали українські воїни. У вересні 41-го німецькі окупаційні війська увійшли до міста. Ще одна трагічна сторінка столиці - Бабин Яр, де 29 вересня 1941 року було розстріляно сотні тисяч євреїв. Біля Києва нацистами було збудовано два табори. За роки війни у місті було вбито понад двісті тисяч людей. У листопаді 43-го року Київ був деокупований. Післявоєнні роки - час, коли Київ відновлювався, досить швидкими темпами.

Вперше святкування Дня Києва відбулося у травні 1982 року. Починаючи з 1984 року проходили різноманітні святкові заходи на Андріївському узвозі. Останній день травня починаючи з 1987 року став офіційним Днем міста Києва. День Києва святкує, як воно проходить та які цікаві заходи варто відвідати. Святкування Дня міста триває кілька днів. Проводяться різноманітні спортивні заходи – змагання з велоспорту, щорічний "Пробіг під каштанами", пляжний футбол, фестиваль повітряних зміїв, турніри з кікбоксингу та роликового спорту.

Під час свята можна відвідати всією сім'єю - виставку весняних квітів у ботанічному саду, театри, де показують вистави, спеціально підготовлені до Дня Києва. Традиційним завершенням святкування було шоу феєрверків із лазерними ефектами над Дніпром. День Києва 2024 року святкуватимуть не так феєрично, як у минулі роки, але цікаві заходи різного спрямування проводитимуться у день народження міста.

Цікаві факти

Дивовижна та цікава столиця України має чимало різноманітних фактів, які зацікавлять будь-кого. Деякі з них:

  • Найдовша вулиця міста - Броварський проспект, довжина його становить цілих чотирнадцять кілометрів;
  • Найкоротший відрізок вулиці Києва - Інженерний провулок, що має довжину п'ятдесят метрів;
  • Найдавніша вулиця столиці - Володимирська, вона існує вже понад тисячу років;
  • Найбільшу ширину має вулиця Хрещатик, щоб перейти на інший бік вулиці треба подолати цілих сімдесят п'ять метрів;
  • Найвища пам'ятка столиці, що входить до десятки світових лідерів - "Батьківщина-Мати";
  • Київський метрополітен один із найстаріших у Європі, "Арсенальна" - найглибша станція;
  • Дуб Вільгельма Крістера - це найстаріше дерево, його вік близько семисот років;
  • Деснянський район Києва є найбільш заселеною частиною міста;
  • Найпопулярніший сувенір, який купують у столиці - це всім відомий "Київський торт", виробляти його почали у 1956 році;
  • Висока будівля міста, яка вважається найвищою в Україні - житловий комплекс на Кловському узвозі, його висота становить сто шістдесят вісім метрів;
  • "Пам'ятник сміттєвозу" - це унікальна скульптура, яка не має аналогів у всьому світі, він був встановлений у 2004 році, на подяку всім, хто причетний до цієї професії;
  • Києво-Печерська Лавра - заповідна зона міста, яку відвідують щороку понад мільйон туристів з усіх боків;
  • Є в Києві і найдавніша пам'ятка, створена ще 1802 року - пам'ятник "Магдебурзького права";
  • Найбільший парк міста - імені Рильського - його площа сто п'ятдесят гектарів.

Раніше "Апостроф" розповідав, як змінилася Бессарабка за 160 років.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття