RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Європарламент схвалив безвіз для України

Україна стала ще на крок ближче до безвізових поїздок в Європу. Європейський парламент 6 квітня більшістю голосів підтримав скасування віз для громадян України. Тепер своє слово в травні має сказати Рада ЄС.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Надання безвізового режиму для громадян України підтримав 521 євродепутат, 75 депутатів Європарламенту проголосували проти, 36 - утрималися.

Посли ЄС будуть голосувати щодо безвізового режиму для України 26 квітня, повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

Також по безвізу буде голосувати і Рада ЄС, орієнтовно у травні. На даний момент не уточнюється, коли саме безвізовий режим набуде чинності. Раніше європейські політики та журналісти припускали, що це відбудеться влітку: в червні або липні.

Зазначимо, що під час дебатів щодо надання безвізового режиму Україні в Європарламенті 5 квітня проти цієї ініціативи виступили кілька євродепутатів, які представляють ультраправі або відверто неофашистські партії своїх держав.

Нагадаємо, що Грузія отримала безвізовий режим з ЄС трохи раніше України – 28 березня. Зазначимо, що безвіз поширюється і на населення окупованих Росією територій Грузії: Абхазії і Південної Осетії. Докладніше про те, чи зможуть жителі Криму і ОРДЛО відвідувати ЄС без віз, читайте в матеріалі "Апострофа".

Для поїздки в країни ЄС без віз необхідно мати: біометричний паспорт для виїзду закордон, підтвердження наявності коштів (зазвичай це виписка з банківського рахунку чи пред'явленням готівки у розрахунку 50 доларів на добу перебування), документи про мету поїздки (запрошення від родичів, знайомих або, наприклад, на конференцію) чи про місце проживання (бронювання готелю), поліс медичного страхування, поліс страхування цивільної відповідальності автовласника (у випадку подорожі автомобілем), підтвердження планів повернутися в Україну (зворотний квиток).

Можна буде їздити до всіх країн ЄС, окрім Великої Британії та Ірландії. Також українці матимуть можливість відвідувати Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію - ці країни належать до шенгенської зони, але не є членами ЄС.