RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Миротворці Путіна на Донбасі: українській владі вказали на серйозну помилку

У зв'язку з недавньою заявою президента РФ Володимира Путіна, який назвав умови введення миротворців ООН на окупований Донбас, дипломат Василь Філіпчук вказав на помилку, допущену українською владою.

Про це вони сказали в коментарі "Апострофу", зазначивши, що владі потрібно зробити висновок у ситуації, що склалася.

"Прохання про введення миротворчих військ президент України озвучив і навіть зафіксував у рішенні Ради нацбезпеки і оборони України наступного дня після підписання Мінських угод. Ознайомтеся з відповідним указом президента №116 від 2015 року, яким введено в дію рішення РНБО від 18 лютого. А там прямо сказано про міжнародну операцію з підтримання миру (ОПМ) на території України. Після цього ознайомтеся на сайті ООН або в численних резолюціях і документах цієї організації з тим, що таке ОПМ, які умови її розгортання, після цього почитайте самі Мінські угоди, перш за все пункт 2 "Комплексу заходів...", затвердженого Резолюцією Ради безпеки ООН №2202, і всі питання відразу ж відпадуть", - сказав Філіпчук.

Він підкреслив, що конкретних дій українська дипломатія (яка зараз, але тільки після заяв Путіна, почала говорити про існування свого проекту резолюції про миротворців на Донбасі) з тих пір так і не зробила.

Філіпчук в свою чергу заявив, що на Донбасі необхідний не формат операції з підтримання миру, а, наприклад, комплексна військово-громадянська операція по створенню тимчасової міжнародної перехідної адміністрації.

"Функція операції з підтримки миру - розведення протиборчих сил після встановлення перемир'я. Поняття сторін визначено Мінськими угодами. Повернення суверенітету над неконтрольованими територіями - це взагалі не ОПМ, а зовсім інший тип операції, про який ми вже два роки говоримо. Це або операція з примусу до миру, але шанси її зараз в районі нуля, або ж комплексна військово-громадянська операція зі створення тимчасової міжнародної перехідної адміністрації (МПА) на неконтрольованих територіях. Останній варіант реалістичний і відповідає нашій меті - відновлення контролю над всією територією Донбасу. Але минуло вже два з половиною роки, а наші заклики до української влади почати роботу в цьому напрямку залишаються голосом волаючого в пустелі. А Петро Порошенко знову кілька днів тому почав говорити про все тих же миротворців. А перед цим він говорив про посилення місії ОБСЄ. І ні слова, ні кроку з ініціювання рішення РБ ООН щодо МПА", - зазначив Філіпчук.

"Так чого ми дивуємося, що Путін перехопив ініціативу? Ми що, очікували, що він запропонує щось, що відповідає більше нашим, а не його інтересам? Чому за всі ці вже більш ніж три роки міністр закордонних справ так і не запропонував проекту відповідної резолюції Радбезу ООН? Подібний непрофесіоналізм злочинний, він уже коштував життів тисяч українців і втрати контролю над нашими територіями. Сподіваюся, ситуація з ініціативою Путіна нарешті стане останнім дзвіночком, і замість професійної демагогії почнеться хоча б якась професійна дипломатія", - резюмував він.

Більш детально читайте в матеріалі "Апострофа" - Нова гра Путіна: будь миротворців Росія хоче ввести на Донбас.