RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Екс-начальник Генштабу ЗСУ зробив гучну заяву щодо дати початку підготовки Росії до анексії Криму

Росія почала посилювати свої війська в Криму в кінці січня – початку лютого 2014 року, коли президентом України був Віктор Янукович.

Про це на допиті в суді 8 лютого по справі про державну зраду Януковича сказав Володимир Замана, який у лютому 2012 – лютому 2014 років обіймав посаду начальника Генерального штабу ЗСУ, передає "Українська правда".

"Десь з 25 січня по 5 лютого 2014 року, мною, після повернення з Афганістану – я повернувся десь 15 січня була надана довідка про ситуацію в Криму. В основному довідки носили такий загальний характер про напружену ситуацію. Але в довідці розвідки військово-морських сил капітана 1 рангу Циганова містилися вже конкретні факти про перекидання в Крим військових Бтрів-82, і інформація була про посилення угруповання чорноморського флоту в Криму", - говорить Володимир Замана.

За його словами, присутність військ РФ у Криму він доповідав тодішньому міністрові оборони Павлу Лебедєву, оскільки до президента не міг додзвонитися. Замана зазначив, що Лебедєв знав про ситуацію в Криму, адже дані розвідки спочатку приходили йому, а потім спускалися до Замане.

Володимир Замана розповів, що виступав проти призначення Ігоря Тенюха на посаду міністра оборони, тому що той не знайомий з ситуацією в ЗСУ.

Також екс-начальник генштабу ЗСУ заявив, що у нього була жорстка розмова з виконуючим обов'язки президента Олександром Турчиновим.

"Сказав, що там наші люди, треба дати посил, що за них будемо боротися і не покинемо їх. І почув, що наші західні друзі пропонують не робити різких кроків, і тому ми на агресію відповідати не будемо, спробуємо політичними кроками врегулювати цю ситуацію", - сказав Замана.

Як повідомляв "Апостроф", адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк, посилаючись на протокол допиту тодішнього виконуючого обов'язки міністра оборони України Ігоря Тенюха, розповів, коли було прийнято рішення про "здачу Криму".