RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Харків ж відстояли: колишній бранець бойовиків розповів, як можна було не здати Донецьк

Так звана "ДНР" змогла утвердитися в Донецьку через бажання місцевих еліт домовитися з Києвом про умови певної автономії.

Про це "Апострофу" розповів звільнений з полону бойовиків активіст, уродженець Горлівки Володимир Фомічов.

"Я не знайомий з усією інформацією, якою володіли наші правоохоронні органи. Однак у Харкові змогли все зачистити. Значить, у місцевої еліти була нормальна позиція. Харків відстояли, тому що в один момент приїхали силовики і зробили свою роботу. У Донецьку, напевно, хотіли договірняк. Ахметов, може бути, хотів домовитися про умовну автономізації і не зміг домовитися. Може, ті, хто були на той момент у владі в Києві, хотіли маленьку переможну війну, а її не вийшло", - говорить активіст.

Також він вказав на подвійну позицію олігарха Рената Ахметова на початку 2014 року.

"Якщо б місцева еліта мала бажання все це зупинити, вона б могла це зробити. Але, розумієте, спочатку, наприклад, Рінат Леонідович [Ахметов] за "білих", потім він за "червоних"... Сьогодні він приїхав під обласну адміністрацію та сказав: "Я з вами, хлопці". Потім він говорив: "Донецьк – це Україна, і ми повинні домовлятися". Ця позиція, яка в підсумку вилилася в гудіння автомобілів на вулицях, ні до чого не призвела. Хороша позиція - погудіти заради миру в Донецьку, але який від цього сенс? Можливо, і ми, проукраїнські активісти Євромайдану в Донецьку, виявилися слабкими, тому що ми сподівалися, що все буде добре, коли нас в цьому запевняли в Києві. Місцева еліта нам говорила, що все буде нормально і не потрібно робити ніяких агресивних дій. Та й нам було складно собі уявити, що ми беремо в руки щось важче, ніж прапор України. Але благодатний ґрунт там, звичайно, був. Він створювався регулярно, і як тільки з'явилася можливість виплеснути всі образи, що були в населення Донбасу на Україну, на цьому відразу ж зіграли. Спочатку жителі області ходили на "референдум" і робили "вибір", потім за підтримки РФ частина з них змогла цей "вибір" відстояти, а тепер вони живуть так, як вони живуть. До речі, не дуже добре", - підкреслив Фомічов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": На Донбасі вірять у Путіна та чекають "хорошу людину" з Росії - колишній полонений бойовиків ДНР