RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Не думали про наслідки: у Польщі розповіли, що чекає на скандальний "антибандерівський" закон

Існує ймовірність, що Конституційний суд Польщі визнає неконституційними поправки до закону про "Інститут національної пам'яті" ("антибандерівський" закон), після чого документ може бути змінений.

Таке припущення у своїй колонці на "Апострофі" зробив польський журналіст Павло Боболович.

Він зазначає, що президент Польщі Анджей Дуда відразу ж після підписання закону звернувся до суду.

"У зверненні президента до Конституційного суду йдеться, що окремі статті закону, в тому числі про відповідальність українських націоналістів, не відповідають Конституції. Закон може почати працювати, але якщо Конституційний суд ухвалить рішення про неконституційність закону, найконтроверсійніші й найважливіші положення не працюватимуть. А тоді не матимуть сенсу й всі ці поправки загалом", - каже журналіст.

Він звертає увагу на той факт, що над цими правками активно працювали депутати з партії "Кукіз'15", яка вперше після 1989 року завела в польський Сейм націоналістів.

"Так чи інакше, не втечеш від відчуття, що ці зміни в законодавство дійсно пов'язані з внутрішньою політикою, але ніхто не продумав, якими будуть наслідки у зовнішній політиці", - зазначає Боболович.

Також журналіст робить припущення щодо подальшої долі "антибандерівського закону".

"Є думки, що навіть ще під час розгляду Конституційним судом треба вносити поправки до цих поправок, як би дивно це не звучало. Хотілося би, щоб Конституційний суд визнав зміни неконституційними. Це відкриє можливість нових поправок, і я сподіваюся, що тоді депутати не підуть в тому самому напрямку, не будуть працювати проти якихось національностей", - пояснює він.

При цьому Боболович зазначає незалежну роботу Конституційного суду Польщі.

"Для мене як громадянина, який не має юридичної освіти, який є політологом, очевидно, що зміни суперечать Конституції. Сподіваюся, що це побачать і судді. Також маю надію, що інші поправки будуть не політичними, а юридичними", - резюмує Боболович.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Боротьба з "бандерівською ідеологією": у Польщі розповіли, як насправді ставляться до цього.