RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Війна на Донбасі: в Україні дорікнули Порошенко

Підписанням 20 лютого закону про деокупацію, згідно з яким Україна переходить до нового формату оборони, який називається "відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації", президент України Петро Порошенко намагається піти від відповідальності за прийняття "незручних" рішень в зоні конфлікту.

Таку думку висловив в коментарі "Апостроф" екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

"Порошенко, який за Конституцією має виконувати функції Верховного головнокомандувача ЗСУ, всіляко, і цим законом зокрема, уникає виконання цих повноважень. Замість того, щоб задіяти закон "Про оборону", створити на основі Генштабу ставку Верховного головнокомандувача і своїми директивами, щоденним увагою організовувати оборону країни, він перекладає свої повноваження на новостворений оперативний штаб. Цей штаб очолить офіцер ЗСУ у званні генерал-майора або генерал-лейтенанта, і з політичної точки зору Порошенко хоче тримати цього офіцера як відповідального за все. Якщо у командира будуть успіхи, Порошенко буде прилітати на Донбас, піаритися, вручатиме ордени. Якщо будуть провали, президент буде дистанціюватися, намагаючись залишатися білим і пухнастим і не нести персональну відповідальність ", - вважає він .

У свою чергу, військовий експерт Олег Стариков зазначив, що після прийняття закону відповідальним за те, що відбувається в зоні бойових дій стає саме глава держави.

"Тепер все повноваження при проведенні бойових операцій, а також заходи щодо цивільного життя переходять в руки командувача об'єднаним штабом. Командир буде відповідати за все. Чи не буде так, що за щось відповідає СБУ, за щось - ДСНС, Нацполіція ... З'явиться відповідальна особа, з якого можна буде спитати за все, що відбувається в зоні конфлікту. Нарешті начальник Генштабу буде займатися побудовою Збройних сил і поточною діяльністю: реалізацією військової доктрини, стратегії нацбезпеки, виконувати дорожню карту стратегічного оборонного бюлетеня, а у нас було так, що начальник Генштабу вів ще й бойові дії", - сказав він.

За його словами, поява об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України не дозволить президенту України Петру Порошенку піти від відповідальності за те, що відбувається в зоні конфлікту.

"Тепер уже не можна буде сказати, що в тому, що відбувається в зоні конфлікту, винні Кабмін, депутати ... Відповідальність повністю несе президент країни", - упевнений Стариков.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Кінець АТО: як тепер Україна буде воювати на Донбасі.