RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Конституційний суд ухвалив важливе рішення щодо закону "Ківалова-Колесніченка"

Конституційний суд виніс рішення щодо закону "Про засади державної мовної політики", відомого як закон "Ківалова-Колесніченка".

Про це повідомляє Відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу.

"28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про засади державної мовної політики“", - йдеться в повідомленні відомства.

Однак не офіційно на даний момент не уточнюється, які саме рішення було прийнято за цим законом.

Як передає "Українська правда" з посиланням на джерела в Конституційному суді, КС визнав закон "Про засади державної мовної політики" неконституційним.

Нагадаємо, зазначений закон під авторством депутатів від "Партії регіонів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка був прийнятий парламентом у липні 2012 року. Зокрема, закон передбачає можливість двомовності на офіційному рівні в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10%.

24 лютого 2014 року Рада проголосувала за скасування цього закону. Однак в. о. спікера Верховної Ради і в. о. президента Олександр Турчинов тоді відмовився підписувати дане рішення.

Голосування у Верховній Раді за скасування закону "Ківалова-Колесніченка" викликало невдоволення громадськості в Криму та на Донбасі, де, завдяки місцевим сепаратистам і кремлівським ЗМІ, це рішення було подано як утиск російськомовних в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", Конституційний суд визнав не відповідним Конституції оподаткування пенсій.