RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Угорський дипломат зробив дивну заяву з приводу автономії Закарпаття

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкеню заявив, що не бачить нічого поганого в автономії, а угорці Закарпаття не піднімають це питання, враховуючи військовий конфлікт на Донбасі.

Про це він заявив в інтерв'ю Укрінформу.

"Ми вважаємо, що нічого поганого в автономії немає. У Європейському Союзі дуже багато практичних прикладів. В автономній провінції - італійському Південному Тіролі, наприклад, навчання проходить на німецькій мові для німецької національної меншини, а державну - італійську мову - вони вивчають як іноземну, за такою методикою. У цьому нічого поганого немає. Зрозуміло, що у разі України сьогодні позначається ситуація, яка склалася на сході ... Але хіба Ви чули, щоб в останні роки угорці в Україні вимагали автономію? До речі, зі словом "автономія" немає ніяких проблем, адже в українських законах цей термін теж фігурує, наприклад, в законі про нацменшини 1992 року", - говорить Кешкеню.

Також він зазначив, що заклики віце-прем'єра Угорщини про необхідність створення автономій угорської меншини в сусідніх країнах було сприйнято українськими дипломатами з подивом.

"Наші політики говорять про те, що нічого поганого в автономії немає, що це прийнятна модель в Євросоюзі. Але угорці Закарпаття, які є громадянами України, теж враховують сформовану на сході ситуацію, тому зараз ніхто не вимагає автономії", - зазначив Кешкеню.

На питання ж про те, чи бажає угорська громада автономії з Закарпатті, посол заявив, що вона зараз не акцентує увагу на цьому.

"Зараз Україна в особливому становищі, війна на сході, тому останнім часом мова про це не йде. Між іншим, хотів би звернути Вашу увагу на те, що в грудні 1991 року, коли проходило голосування про незалежність України, одночасно пройшло голосування про автономію Закарпаття і автономії Берегівського району. Більшість в країні підтримало незалежність. Тоді ж 78% жителів Закарпаття підтримали автономію для області, а 82% - для Берегівського району. і до цих пір не отримали нічого", - говорить посол.

Також Кешкеню зазначив, що не варто розглядати пропозицію про автономію як сепаратистську.

Також читайте матеріал "Апострофа" - Закарпаття наше: навіщо Угорщині автономія в Україні.