RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

ГПУ і НАБУ влаштували "договірняк": в Україні оцінили ймовірність звільнення Холодницького

Імовірність звільнення Назара Холодницького з поста керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури висока, оскільки це в інтересах Генпрокуратури і Національного антикорупційного бюро України.

Таку думку висловив "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Відзначається, що голова НАБУ Артем Ситник бачить в Холодницькому конкурента в боротьбі за увагу, симпатії, підтримку західних партнерів, і їхні стосунки не складалися з самого початку. У той же час, Ситник розраховував, що в.о. голови САП стане заступник Холодницького Максим Грищук, однак, відповідно до законодавства, за призначення відповідальний Генпрокурор Юрій Луценко.

"Я думаю, Ситник повинен зараз прийти до розуміння, що не все так просто, як йому здавалося, - підкреслив Петренко. - Наприклад, він (Луценко, - "Апостроф") призначить когось зі своїх заступників тимчасово виконуючим обов'язки, поки конкурсна комісія вживатиме всіх необхідних заходів".

За його словами, докази в справі Холодницького вже передали в підконтрольну Генпрокуратурі кваліфікаційно-дисциплінарну комісію.

"Я думаю, що плівки (за результатами прослуховування Холодницького, - "Апостроф") там вже є. Але потрібно розуміти, що якщо проводилися негласні слідчо-розшукові дії, то мала би бути порушена кримінальна справа за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. А за фактом Холодницькому зараз пред'являють тільки дисциплінарне порушення. Він не заперечує, що могли бути якісь нецензурні висловлювання, однак заперечує наявність будь-яких кримінальних дій", - вважає Петренко.

"Між Луценком і Ситником сформувався ситуаційний "договірняк", оскільки їх інтереси зійшлися в тому, що Холодницького потрібно прибирати. На думку Ситника, його місце має посісти Максим Грищук, хоч і тимчасово. І в жодному разі ГПУ не має отримати можливість бачити ті справи, які порушує НАБУ. З іншого боку, Банкова та Луценко незадоволені Холодницьким, оскільки з самого початку він мав сидіти на двох стільцях, але в той же час більше грати на боці Банкової. Очевидно, що він не дуже впорався з цим. І, можливо, це також результат збільшення тиску або його схильності до певної частини американського істеблішменту, ніж до Банкової. Вони в цьому бачать певну загрозу. Інтерес зійшовся, і вони вирішили злити Холодницького", - резюмував політичний експерт.

Більше читайте в колонці Ігоря Петренко на "Апострофі" - Банкова йде в наступ: на Україну чекають гучні відставки.