RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

На Заході пояснили, чим загрожує простим громадянам нова війна між США і Росією

Відновлена шпигунська війна США і Росії після обопільної висилки дипломатів ймовірно обернеться посиленими перевірками звичайних громадян і стеженням за людьми, які викличуть підозру спецслужб.

Про це йдеться в матеріалі віце-президента департаменту тактичного аналізу приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Скотта Стюарта, текст якого є в розпорядженні "Апострофа".

"Цивільним особам, які опинилися посеред розвідувальної війни, що розгорається, варто очікувати більш ретельних перевірок, особливо це торкнеться співробітників, що їдуть у відрядження, туристів, працівників неурядових організацій та журналістів. Служби безпеки на Заході будуть приділяти більше уваги приїжджим з Росії, а в Росії, відповідно, вчинять так само із західними мандрівниками. Але навіть власники паспортів інших країн стануть мішенню таких перевірок, оскільки співробітники розвідки часто використовують посвідчення особи третіх держав, щоб збити зі сліду контррозвідників. Наприклад, з 11 російських шпигунів, спійманих ФБР в 2010 році, четверо стверджували, що мають канадське громадянство, ще четверо – що громадянство США, двоє – Перу й один – Великої Британії", - зазначає Стюарт.

Також він припускає, що за підозрюваними в причетності до розвідувальної діяльності встановлюватимуть серйозне стеження, аж до перегляду їх електронного листування. Деяких навіть можуть очікувати допити спецслужб.

"Підозрювані агенти або будь-хто інший, хто знаходиться в сфері інтересів російської розвідки, можуть очікувати, що їх спробують заманити в "медову пастку", незалежно від їхньої статі та орієнтації. Західним гостям в Росії доведеться зіткнутися з тим, що в їхніх готельних номерах встановлять прослуховування та приховані камери спостереження", - пише аналітик.

На думку Стюарта, ці реалії позначаться на менеджерах з корпоративної безпеки, чиї компанії спонсорують Чемпіонат світу з футболу або відправляють керівників в Росію на ігри.

"Іноземці, які приїжджають до США, Великобританії і країн НАТО, зіткнуться з додатковою перевіркою, якщо якісь факти їхньої біографії можуть кинути на них підозру в роботі на російську розвідку. Західним компаніям і організаціям, що працюють в Росії, а також їхнім російським колегам, що працюють на Заході, просто доведеться пристосуватися до цієї нової розвідувальної війні, тому що пов'язані з нею складнощі швидко стануть новою нормальністю", - упевнений він.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Між Росією й Америкою розгоряється нова війна, шпигуни готуються до битви - приватна розвідка США.