RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

В Україні вказали на хитрість Путіна з захопленням Криму і Донбасу і дали важливу пораду

Президент Росії Володимир Путін почав агресію на Донбасі, щоб відвернути увагу світової спільноти від анексії Криму.

Про це колишній посол України в Хорватії Олександр Левченко розповів в інтерв'ю "Апострофу".

На думку дипломата, питання анексії Криму важливіше проблеми окупації Донбасу, оскільки повернення півострова під контроль України автоматично вирішить питання Донбасу: "А от якщо домовимося про Донбас, то питання Криму жодним чином не вирішиться автоматично. Прецедент Криму створює хаос у міжнародному праві й міжнародних відносинах. Тиск щодо повернення Криму має здійснюватися паралельно до питання Донбасу".

"Власне кажучи, Путін і задумав конфлікт на Донбасі, по-перше, щоб відвернути увагу від Криму, а по-друге, "а раптом там вийдуть, і я піду ще далі, до середини України". Але десь із 2015 року в риториці Кремля відчувається готовність обміняти Донбас на Крим. Уявіть собі: Кремль збурив людей, ввів туди збройні формування, посіяв ненависть до українського народу, а все навіщо? Аби тільки не говорили про повернення Криму. Дайте йому через [спецпредставника Держдепу США з питань України Курта] Волкера сигнал про те, що ми забули про Крим – і на Донбасі все дуже швидко буде врегульовано. Але ні ми, ні світова спільнота ніколи на це не підуть", - підкреслив Левченко.

Він вважає, що Київ повинен бути більш наступальним: "Так, союзники попросили нас розділити ці два питання, мовляв, спочатку розберемося з Донбасом, а потім візьмемося за Крим. Але ж ми ніяк не можемо з ним розібратися! Ясно, що Путін бачить це питання пакетним, але що тоді з Кримом? Вкидають тезу про те, що Донбас Путіну не потрібен. Можливо, й не потрібен, але так просто він його не віддасть – він хоче його обміняти".

Дипломат визнав, що на даний момент Донбас є для Кремля предметом торгу і тиску. "А ті нещасні люди, які йому повірили й взяли на прапор ідею "русского мира", стали заручниками. У душі вони, можливо, й вірять, що Росія візьме їх до себе, але вона цього не зробить. Вона й не планувала такого" , - сказав він.

У той же час, Левченко вважає, що Україна повинна боротися за думки людей на окупованих територіях, оскільки для відновлення цілісності необхідна перемога в інформаційній війні.

"Цим людям треба давати об’єктивну інформацію – наші радіо- й телевишки мають стояти уздовж ліній розмежування. Ця робота має вестися щодня", - резюмував екс-посол.

Більше про досвід врегулювання військового конфлікту в Хорватії читайте в матеріалі "Апострофа": Щодо Донбасу є чотири сценарії, на один з них розраховує Путін – український дипломат.