RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Навіщо Трампу зустріч з Путіним і чи будуть вони говорити про Україну: з'явився прогноз

Бажання президента США Дональда Трампа зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним має певну історію, незважаючи на токсичність самого глави Кремля і Росії.

Про це "Апострофу" заявив дипломат, експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара.

За його словами, спецпрокурор Роберт Мюллер, який веде розслідування втручання РФ у вибори президента США, вже на фінішній прямій, коли він буде все більше і більше викликати в суд тих людей, які можуть дати свідчення проти Трампа.

"Другий момент - це, природно, розвиток успіху (як це подається Трампом і його колегами по Республіканській партії) саміту з Кім Чен Ином (лідером КНДР, - ред.). Історичність саміту дійсно є, але він точно нічого кардинально не вирішив. У будь-якому випадку це позитивно позначиться на підтримці республіканців електоратом на листопадових виборах. Відповідно, якби Трамп записав собі в актив ще й зустріч з Путіним і теж досяг би якогось взаєморозуміння, підписали б якийсь папір, що "все буде добре і вирішиться мирним діалогом", це було б для нього позитивно - як шоумен Трамп міг би це розкрутити", - сказав він.

Хара додав, що британці і німці хвилюються, що тепер у них занадто багато точок, де їх думка розходиться з американською. Причому таких, де Америка займала лідируючі позиції.

"Це особливо важливо напередодні саміту НАТО. З одного боку, Трамп зіграв позитивну роль, критикуючи європейців і підштовхуючи їх більше платити за свою безпеку. З іншого боку, всі ж пам'ятають, що він говорив, що НАТО - це взагалі застаріла структура, яка незрозуміло навіщо потрібна. А також, що НАТО - один з винуватців того, що відбувається з Росією. Давайте згадаємо його слова, що американські збройні сили провокують Кім Чен Ина. Грубо кажучи, риторика Трампа кардинально підриває і моральний стан у збройних силах США, і відносини з союзниками", - зазначив дипломат.

Він уточнив, що так звана алхімія в стосунках Трампа з прем'єр-міністром Британії Терезою Мей і президентом Франції Еммануелем Макроном ніяк не конвертувалася в якісь політичні та економічні преференції для Великобританії, Франції та ЄС в цілому. У тих же самих обіцяних тарифах Трамп не збирається робити ніяких винятків, якщо європейські партнери не підуть на поступки. Все разом це дає цілком зрозумілі підстави з обережністю ставитися до зустрічі Трампа з Путіним.

"Тим більше, якщо подивитися, з яких питань можуть бути прийняті якісь компромісні рішення. Навряд чи може бути щось прийнято по стратегічним питанням, оскільки американці вважають, що росіяни порушують Договір про РСМД (про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, - ред.), Росії не подобається система ПРО - тут американці вже не відступлять. Щодо Сирії все більш-менш зрозуміло: ніякого просування не буде, не на часі вирішувати остаточно. По Ірану у американців і росіян різні позиції, але Росія не може відігравати позитивну роль. Тому за великим рахунком розрив угоди зменшив кількість точок дотику між США і Росією. За Північною Кореєю - те ж саме. Росія залишилася поза рамками переговорів. Залишаються Україна і НАТО", - підсумував Хара.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Трамп схвилював всіх планами щодо Путіна: чого чекати Україні.