RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Росії зробили важливе зауваження щодо миротворців на Донбасі

Україні не варто сподіватися на те, що миротворча місія на Донбасі припинить війну.

Про це "Апострофу" заявив російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

"Якщо там (на сході України, - ред.) з'явиться скільки-то миротворців з, скажімо, Сенегалу, Непалу або Бангладешу - саме такі країни зазвичай і відправляють миротворців - вони що, воювати з російською армією або ЗСУ (Збройними силами України, - ред.) будуть? Та не будуть вони цього робити! У них зброя - тільки "для краси", вони ніколи не воюють", - зазначив він.

За словами Фельгенгауера, миротворці можуть використовувати зброю виключно для самооборони, але зазвичай і цього не роблять. Якщо на миротворців нападають, вони здаються.

"Не поїдуть вони з Сенегалу проливати кров на донецькій землі. Таких прикладів безліч. Я бачив дуже багато миротворчих місій на Близькому Сході, наприклад, на Голанських висотах, на ліванському кордоні. Бачив, як це працює. Надії на те, що миротворці припинять конфлікт - це нерозуміння суті миротворчих місій ООН, того, яку роль вони виконують і можуть виконувати", - сказав він.

Експерт додав, що, коли ООН створювалася після Другої світової війни, була передбачена сьома стаття Статуту організації про примус до миру - ведення бойових дій об'єднаними націями.

"Так під час війни називали себе англійці з американцями - Черчілль і Рузвельт це придумали. Такі операції були в Кореї, в Конго. Але давно їх уже немає. До того ж, щоб оформити таку місію через ООН, необхідна згода Росії і щоб якісь країни були готові послати туди війська, які начебто будуть готові реально воювати, роззброювати так звані "ДНР"-"ЛНР" або ще щось таке робити. Де такі контингенти знайти, які країни погодяться?" - додав Фельгенгауер.

Він підкреслив, що заяви про миротворців - це поки просто піар з усіх боків.

"Миротворча операція на Донбасі за Статутом ООН зараз практично неможлива. А декоративна миротворчість, що називається, на білих джипах не має сенсу, оскільки не буде припинення вогню. І, головне, це нічого не додає до нинішньої місії ОБСЄ, яка теж, даруйте, роз'їжджає на білих джипах", - підсумував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Не влаштовує нікого: чого чекати від Путіна на Донбасі.