RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

РосЗМІ розкрили нові дані про причетність спецслужб Путіна до спроби перевороту в Чорногорії

З'явилися нові докази участі російських спецслужб в організації невдалого перевороту в Чорногорії і в фінансуванні балканських найманців, що воювали в Україні.

Про це повідомляє The Insider.

Едуард Шішмаков, якого разом з ще 13 обвинуваченими судитимуть за організацію державного перевороту в Чорногорії і спробі замаху на вбивство прем'єр-міністра Міло Джукановича, продовжує заперечувати свою причетність.

Так, в грудні 2017 року він вислав в прокуратуру Чорногорії пояснення, де називав себе Широковим і наполягав, що познайомився з Олександром Сінджелічем (його російські ГРУшники найняли для своїх цілей, - прим. ред.) в московському музеї в 2015-му, після чого зустрічався з ним єдиний раз в Белграді. Нібито Шішмаков бачився з ним, щоб "звернутися до нього з проханням надати допомогу організувати інтерв'ю з керівниками Четніцкого руху Сербії", причому зустріч ця потрібна була йому нібито для наукової статті.

Історія зі "статтею про четників" очевидно потрібна була Шішмакову, щоб якось пояснити його спільні фотографії з Сінджелічем в Белграді. Але у прокуратурі були більш серйозні докази.

Одним з таких доказів можна назвати грошовий переказ Шішмакова Сінджелічу в розмірі $800, відправлений 25 вересня 2016 року, тобто менше ніж за місяць до виборів в Чорногорії. Так, за даними прокуратури, цей переклад був лише невеликою частиною від загальної суми в розмірі майже $300 тисяч, які як раз призначалися для планованого перевороту.

В адресі відправника вказується Москва, Хорошевському шосе, 76. Ця адреса фігурує в розслідуванні про збитий Боїнг MH17 ,. Саме там знаходиться штаб-квартира ГРУ.

Цей переклад підтверджують і в Western Union. Переклад відправлявся через російський "Форабанк".

Є й документ з самого "Форабанка", який також підтверджує здійснення переказу.

Є і ще кілька документів, які явно суперечать показанням Шішмакова. Так, тому підтвердження виписка з Booking.com, яка вказує на те, що у Шішмакова була бронь з 2 по 9 жовтня 2016 року, тобто буквально за кілька днів до планованого перевороту, в готелі Le Petit Piaf в Белграді. Хоча він стверджує, що знаходився в Белграді в другій половині жовтня.

Як повідомляв "Апостроф", після оголошення про бажання ряду балканських країн приєднається до НАТО в регіоні помітно активізувалася діяльність російських шпигунів, які намагаються протистояти розширенню Північноатлантичного Альянсу.