RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Річниця початку війни Росії з Грузією: Саакашвілі і США розкрили деталі переговорів

У середу, 8 серпня, виповнюється рівно 10 років з дня військового вторгнення Росії в Грузію.

Міхеїл Саакашвілі, який на той момент був президентом Грузії, заявив, що головною умовою росіян була його відставка.

"Коли Кондоліза Райс дзвонила Лаврову, він сказав, що є два варіанти - або повне руйнування Грузії, або Саакашвілі йде. Росіяни спеціально не бомбили тоді тбіліський аеропорт, всіляко натякаючи, щоб я сів у літак і полетів. Саркозі (в 2008-му президент Франції. - П. К.) пропонував, щоб я поїхав. Якісь американці на низькому дипломатичному рівні теж пропонували розглянути місію з евакуації мене, моєї сім'ї і мого уряду. Звичайно, на рівні Буша це не пропонувалося, так як було недоречно", - заявив він в інтерв'ю "Новой газете".

Також він додав, що до моменту початку війни частина офіцерів і уряду були у відпустках. До того ж найбільш боєздатна бригада грузинських військ перебувала в Іраку. Саакашвілі запевняє, що коли в травні російські війська увійшли до Абхазії, він викликав американського посла і піднімав питання про повернення військових до Грузії. Тоді американський дипломат висловив побоювання, що Москва може сприйняти це як провокацію.

"Я шкодую про те, що не вивів вчасно нашу саму боєздатну бригаду з Іраку і що не кричав голосніше. Більш того, в той вечір, коли почалася війна, я зібрався теж відлітати в Пекін. Але повернувся по дорозі з аеропорту", - згадує Саакашвілі.

У свою чергу Кондоліза Райс, яка в 2008 році очолювала Держдепартамент США, в коментарі Громадському заявила, що її країна не могла запобігти російському вторгненню до Грузії.

"Я пам'ятаю липень 2008-го, коли я була з візитом в Грузії. Ми говорили тоді президенту Саакашвілі: росіяни будуть намагатися вторгнутися в вашу країну, не відповідайте на це, не робіть цього, тому що ніхто не зможе захистити вас ні за яких обставин.

На жаль, була перестрілка між миротворцями, і так, росіяни знайшли виправдання своїм діям. Грузини мали б лишитися в казармах. Я не звинувачую грузинів за те, що сталося. Але Сполучені Штати нічого не могли вдіяти, щоб уникнути цього всього", - вважає Райс.

При цьому вона заявила, що США діяли настільки швидко, наскільки це було можливо.

Також вона розповіла про свої переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

"Тоді я також отримала дзвінок від Сергія Лаврова, який сказав: "Я назву умови припинення війни: грузини мають повернутися в казарми". Я сказала: "Гаразд". Друга умова: "Грузини мають підписати договір про невикористання сили". Я сказала: "І тут зрозуміло". І тоді він сказав: "І Міша Саакашвілі має піти. Але це тільки між нами".

Я сказала: "Сергію, Держсекретар США і Міністр закордонних справ Росії не можуть мати розмов про скинення демократично обраного лідера країни. Тому сьогодні по обіді мій посол в ООН має оприлюднити цю інформацію Раді Безпеки ООН, що їхніми умовами завершення війни є прибрання з посади Саакашвілі". Він сказав: "Ти не можеш цього зробити". Я сказала: "О ні, я можу. І я подзвоню кожному, кому можу – британцями, французам, полякам, чехам і всім скажу правду, і я так і зробила", - розповіла Райс, додавши, що задоволена своїм тодішнім вчинком.

Як повідомляв "Апостроф", у Путіна загрожують Грузії "страшним конфліктом" через вступ до НАТО.