RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​В ЄС ткнули Україну носом в недореформи: названо головні проблеми

Головні провали та невирішені проблеми України - судова і конституційна реформи.

Про це "Апострофу" розповів європейський експерт Густав Грессель.

На питання про успіхи і провали України в останні п'ять років він відповів неоднозначно.

"Якщо говорити про безпеку, то досягненням України було відродження власних Збройних сил. Але я думаю, що Україна зробила досить великі кроки вперед і в сферах державних закупівель, енергетики, мікролібералізаціі, дерегуляції, децентралізації, охорони здоров'я, трудового законодавства", - зауважив експерт.

Одним із головних "провалів" України він назвав судову реформу.

"Серед очевидних проблем і провалів - судова реформа: старі люди залишилися, а здатність найняти нових досить обмежена, результати Громадської ради чесноти щодо суддів у кращому випадку спірні. Це і CБУ, особливо її антикорупційного крила, крім того, відносини з іншими спецслужбами, наприклад, НАБУ, досі дивні. Прокуратура не реформована, поліція реформована - але є тільки певний прогрес, це Патрульна поліція завдяки американському фінансуванню, проте слідча поліція - ще лайно. Це найбільші проблеми", - вважає Грессель.

Але, за його словами, і це не найстрашніше.

"У цьому році, під час парламентських виборів, буде помітною і інша проблема: реформа виборчого законодавства була обмеженою, поверхневої. Не було конституційної реформи. Тому, якими б не були результати президентських і парламентських виборів, люди олігархів все одно будуть в Раді. Також адміністративний глухий кут між урядом і президентською адміністрацією може залишитися або навіть зовсім заглибитися - в залежності від результатів виборів.

Ось так це виглядає з європейської перспективи", - підсумував експерт.

Детальніше про плани Росії читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Густавом Гресселем: Росія ще не здалася в Україні і чекає виборів.