RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Змова Трампа і Путіна: як на Заході відреагували на підсумок розслідування

Американське суспільство розкололося через підсумки розслідування про можливу змову Дональда Трампа з Кремлем з приводу втручання в американські вибори.

Про це повідомляє видання "Медуза".

Не всіх задовольнили підсумки дворічного розслідування, яке оголосив генпрокурор США Вільям Барр. Білий дім і республіканці кажуть про повну перемогу Трампа, опоненти з табору демократів вважають висновки розслідування поспішними і не відмовляються від планів оголосити імпічмент главі держави.

А прес-секретар президента США Сара Сандерс назвала 24 березня великим днем для Америки.

"Після двох років дикої істерії президент і мільйони його прихильників були повністю виправдані", - заявила вона. Регулярні атаки демократів і ліберальних медіа на Трампа в зв'язку з розслідуванням Сандерс назвала "наклепом" і "зловмисною, безглуздою брехнею".

Сам Трамп написав з цього приводу на своїй сторінці в Twitter: "Немає змови, немає перешкоджання (правосуддю - ред.), повне і остаточне виправдання. Збережемо Америку великою!" Потім вже на телекамери він назвав розслідування спецпрокурора Мюллера ганебною, принизливою і незаконною спробою позбавити його влади, яка завершилася цілковитою невдачею. "Сподіваюся, хтось зверне увагу на іншу сторону", - додав Трамп.

А на думку особистого адвоката президента Руді Джуліані, слід провести розслідування щодо тих, хто вів розслідування проти Трампа. "Його підозрювали в злочині, якого ніколи не було. Потрібно провести повне розслідування, щоб з'ясувати, звідки виникло це звинувачення, хто його почав і хто за нього заплатив", - заявив він.

"Американські ЗМІ, які глава держави так любить викривати за "фейковий новини", обережно визнають, що "зловісна хмара, яка весь час нависала над президентством Трампа, нарешті зникла". Однак багато хто вимагає оприлюднити доповідь Роберта Мюллера повністю. Генпрокурор Барр опублікував тільки власні чотирьохсторінкові висновки з приводу розслідування. Журналісти вважають, що генпрокурор в цій ситуації - особа ангажована, оскільки був призначений на свою посаду президентом США, а виправдання Трампа в зв'язках з Кремлем все одно не знімає з нього і його оточення підозр в корумпованості. Про це, зокрема, пишуть в своїх редакційних статтях The Washington Post і The New York Times ", - йдеться в повідомленні.

Представники Демократичної партії США з числа тих, хто раніше найбільш активно вимагав імпічменту Трампа, заявляють, що і надалі не відмовляться від своєї ідеї. Так, конгресмен Ел Грін зазначив, що підсумки розслідування Мюллера "не скасовують фанатизму Трампа, який шкодить країні". Конгресмен Джон Льюїс сказав, що продовжує вважати Трампа нелегітимним президентом і день його імпічменту все одно якось настане.

"Глава комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що американська кампанія навколо розслідування Мюллера стала "двома роками безперестанної брехні", зазначивши при цьому, що "в Росії святкувати тут особливо нічого - в нашу адресу звинувачення зберігаються". Проте, на думку сенатора, підсумки розслідування Мюллера дозволяють багато обнулити в американо-російських відносинах", - пише видання.

У Росії прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі ще не встигли ознайомитися з доповіддю Мюллера, і залишив їх без коментарів.

Як повідомляв "Апостроф", американське ФБР з липня 2017 року стежило за Майклом Коеном, колишнім адвокатом президента країни Дональда Трампа.