RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

За і проти Порошенка: як і чому голосували нинішні і колишні бійці ЗСУ

В українській армії за кандидата Володимира Зеленського голосували контрактники, які не э патріотами України, а лише сподіваються, що новий президент посприяє скорішому завершенню війни.

Про це пише "Громадське", посилаючись на думки чинних й колишніх військових та армійських волонтерів.

За даними спостерігачів "Опори", серед військових ЗСУ чинний президент випередив Володимира Зеленського лише на 108 голосів.

Офіцер батальйону "Айдар" Петро Моругін, єдиний, хто погодився на згадування свого імені у матеріалі, переконаний, що високий відсоток голосів за опонентів Порошенка пояснюється збільшенням кількості "заробітчан" у лавах ЗСУ. Йдеться про тих, хто підписав контракт із ЗСУ не з патріотичних, а радше з матеріальних міркувань. Він вважає, що такі люди налаштовані заробляти, а не воювати. І тому віддають свої голоси тим, хто обіцяє "швидко закінчити війну".

Моругін впевнений, що в разі обрання Зеленського питання розбудови армії саботуватимуться, і свого майбутнього у такій армії він не бачить. Каже, що більшість його побратимів серед добровольців першого року війни теж налаштовані звільнитися з лав ЗСУ в разі поразки Порошенка.

Ті, хто поділяє думку Моругіна, звертають увагу на те, як різняться результати голосування на спецдільницях по мірі віддалення від "червоної зони" - що ближче до передової, то більшою була підтримка чинного президента. Пояснюють це саме тим, що "заробітчани" воліють триматися подалі від зони бойових дій.

Дехто з військових вважає, що низький відсоток голосів за Порошенка в армії - закономірний результат кадрових помилок. Оточивши себе радниками, які мають вкрай низький авторитет серед військових, президент останні роки поступово втрачав підтримку армії. Через свою зверхність та непорядність радники множили собі ворогів серед офіцерів та солдат. Ті ж через відсутність реакції на це президента з часом ставали і його ворогами.

Найбільш екзотичною з почутих версій була та, за якою лідерство Зеленського вважають "багатоходівкою" президентської команди: нібито у всіх регіонах результати Зеленського штучно завищували. Для того, мовляв, щоб не допустити до участі у другому турі єдиного серйозного суперника чинного президента - Юлію Тимошенко.

"Армія - лише зріз нашого суспільства", - каже колишній журналіст, а тепер сержант одного з воюючих підрозділів.

"У крайні кілька років для багатьох з нас існувало ніби дві армії: одна - та, яку показують в телепередачах: добре оснащена, з високо мотивованими і професійно підготовленими бійцями, потиснути руку яким на передову приїжджає Головнокомандувач. А друга - та, в якій ми служимо: зі старою радянської технікою, яка постійно ламається, з не завжди професійно придатними командирами та безправними солдатами. Та армія, в якій солдати скидаються грошима на запчастини для БМП і по два-три місяці на рік після ротації гниють на полігонах в дірявих наметах", - каже він.

Як повідомляв "Апостроф", українські військові не сприймають чинного президента Петра Порошенка як головнокомандувача, тому не голосували за нього на виборах президента 31 березня 2019 року.