RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Вдарить по всім: як Україні може відгукнутися екстрадиція Фірташа в США

Український олігарх Дмитро Фірташ, якого суд у Відні дозволив екстрадувати до США, може піти на угоду з американським правосуддям і здати секрети інших українських олігархів.

Про це йдеться в статті "Апострофа".

"У США є така річ, як угода з правосуддям: в обмін на певну інформацію людина уникає покарання або отримує покарання більш м'яке", - розповів аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

У свою чергу політолог Кость Бондаренко вважає, що Фірташу "є що сказати і якщо він почне говорити в США, то дуже багатьом в Україні його свідчення не сподобаються, та й не тільки в Україні".

"Наприклад, багато чого не сподобається панові Соросу (за даними ЗМІ у Фірташа і американського мільярдера Джорджа Сороса був конфлікт за можливість контролю над українською ГТС - "Апостроф"). Багато чого не сподобається Петру Порошенко (наприклад, деталі зустрічі Фірташа і Порошенко у Відні - "Апостроф"), а також людям, які раніше входили в найближче оточення Фірташа, але вже поспішили політично поховати свого колишнього партнера", - сказав Бондаренко.

На думку Тишкевича, через Фірташа американська сторона отримає великий обсяг важливої інформації.

"Американська правоохоронна система дізнається про діяльність частини наших фінансово-промислових груп за останні років 15. Це буде інформація про виведення грошей з України, контрабанді, тіньові оборудки. Це торкнеться практично всіх, адже якщо простежити історію наших ФПГ в політиці і бізнесі, то за останні 20 років кожен з кожним працював з якихось напрямках. А там, де є історія співпраці, там є і документальні підтвердження. По-друге, США отримають інформацію про реальні механізми впливу на політику, депутатів, політичні партії, починаючи від спонсорства, закінчуючи спайкою з правоохоронною системою", - пояснив Тишкевич.

Подробиці читайте в матеріалі "Апострофа": Мінус Фірташ: що чекає українських олігархів.