RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Типовий совок: стало відомо, чим домінація Зеленського небезпечна для України

Інтелектуальна еліта України побоюється, що домінування президента Володимира Зеленського та його політичної сили у владі може спровокувати відродження типової пострадянської диктатури.

Про це в колонці на "Апострофі" розповів експерт Інституту євроатлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд, аналізуючи політичну ситуацію, що склалася в Україні.

"Багато інтелектуалів в Києві застерігають від авторитарних ризиків і загроз безпеці, які може спричинити однопартійний домінування. Вони побоюються - в рамках того, що можна було б назвати "пострадянською" або "термідоріанською парадигмою" - такого ж політичного розвитку в Україні як і в більшості інших колишніх республік СРСР. Авторитарна регресія була скоріше правилом, ніж винятком, на більшій частині пострадянського простору від Білорусі до Казахстану. Тому багато хто побоюється, що свого роду Термідоріанська реакція може звести нанівець більшу частину завоювань революції Євромайдану. У підсумку, Україна може стати типово пострадянської диктатурою або знову російською колонією - або ж і тим, і іншим", - сказав він.

При цьому він зазначає, що така ситуація у владі загрожує певними ризиками для Зеленського і його команди.

"Ця багато в чому нова для України розстановка сил передбачає величезні можливості і ризики. Переважаюче домінування Зеленського у виконавчій і законодавчій гілках влади дає йому на найближчі роки безліч інструментів для швидкої реалізації своїх ідей - якими б вони не були. Але вона також покладає повну відповідальність за майбутні успіхи і невдачі України на Зеленського та його послідовників", - додав експерт.

Також він назвав один аспект, якого все ж таки не вистачає "Слузі народу" для повноти влади в Україні.

"Вибори в Україні зараз принесли результат, коли вся виконавча і більша частина законодавчої влади знаходяться в руках тільки однієї партії. Єдине, чого не має "Слуга народу" - це конституційні поправки, які вимагають більшості у дві третини голосів в парламенті. Таким чином, зміна Основного закону України, як і раніше вимагає співпраці з частиною депутатів, обраних без підтримки партії Зеленського", - резюмував Умланд.

Детальніше про нові політичні реалії в Україні, читайте в матеріалі "Апострофа": ЗеУкраїна: що Зеленському потрібно зробити перш за все.