RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Україна має великий потенціал: експерт оцінив перспективи співпраці з Туреччиною

Росія має великі ресурси, проте Україна може поліпшити свій потенціал, співпрацюючи з Туреччиною.

Про це "Апострофу" розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса.

За його словами, Україна поки відстає від Росії з багатьох напрямків, однак можна поліпшити ситуацію. Тому експерт розповів про подальші кроки, щоб вирішити ці проблеми.

"Треба робити все, щоб хоча б зрівнятися в деяких аспектах з Росією. У них великі ресурси, але в сфері підтримки безпеки в Чорному морі Україна має великий потенціал. Ми можемо стати основним партнером Туреччини щодо забезпечення свободи судноплавства в Чорноморському басейні, на відміну від Росії. Треба працювати системно, цілісно, адекватно. Суть всієї співпраці з Туреччиною - чистий прагматизм", - зазначив Куса.

Він також заявив, що в Туреччині посилюється російське лоббі, яке може перешкодити налагодженню відносин з Києвом, наприклад, в енергетичній сфері.

"Але дрейф Туреччини від Заходу в цілому означає не зближення з Росією, а тенденцію до виходу Анкари на самостійну зовнішню політику. Там хочуть, щоб Туреччина стала регіональною супердержавою, яка не залежить від глобальних центрів впливу - ні від США, ні від Росії, ні від Китаю. Україна може стати рівноцінним партнером, який допоможе втілити цю мрію і в той же час отримає необхідні матеріальні ресурси", - підкреслив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Турецький гамбіт Зеленського: чим жертвувати і чого домагатися".