RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Зеленський ризикує: з'явився прогноз наслідків для України публікації скандальної стенограми

Публікація скандальної стенограми розмови президента України Володимира Зеленського і американського лідера Дональда Трампа викликала нову хвилю внутрішньополітичної кризи в США і може обернутися неприємними наслідками для офіційного Києва.

Про це пише Reuters.

Так, заяви Зеленського в розмові з Трампом, ймовірно, будуть дратувати американських демократів. Крім того, лідер України критично висловився про підтримку з боку Німеччини і Франції. Отже, він ризикує, адже для країни, яка постраждала від агресії Росії, важливі всі друзі на міжнародній арені.

"На жаль, головним наслідком [публікації стенограми розмови Зеленського і Трампа, - "Апостроф"] є те, що Україна може стати токсичною... Можливо, не настільки токсичною, як Росія під час розслідування Мюллера (колишнього спецпрокурора по "російськіц справі" Роберта Мюллера, - "Апостроф"), але токсичною", - зазначила директор Центру "Нова Європа" в Україні Альона Гетьманчук.

Відзначається, що публікація стенограми може обернутися дипломатичною катастрофою з далекосяжними наслідками для Зеленського, якому потрібні дипломатичні зусилля з боку ЄС і США для врегулювання ситуації на Донбасі.

Старший стратег з ринків компанії Bluebay Asset Management Тімоті Еш заявив, що Зеленський не дуже добре виглядає після цієї розмови, адже зачепив канцлера Німеччини Ангелу Меркель, різко висловився про колишнього посла США в Україні Марі Йованович і пообіцяв відновити розслідування щодо компанії, яка прийняла на роботу сина колишнього віце-президента Джо Байдена.

У свою чергу, Володимир Фесенко з аналітичного центру "Пента" вважає, що шкоди іміджу України вже завдано і тепер погіршиться фон відносин з європейськими лідерами, особливо з Меркель.

Крім того, скандал може зіграти на руку Росії, впевнена колишній депутат Верховної Ради від фракції екс-президента Петра Порошенка Марія Іонова. З такою думкою згоден Тімоті Еш.

"Факти такі, що Трамп, по суті, просить Зеленського знайти компромат на Байдена, і Зеленський, схоже, погоджується. Після всього того, що Байден зробив для реформ в Україні, Зеленський завдає йому удар у спину. Як і колишньому американському послу, Меркель і іншим. А виграє від цього Путін!" - підкреслив він.

Читайте також матеріал "Апострофа": У нас дві війни, і в першій ми точно переможемо: про що Зеленський і Трамп говорили в США.