RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

​Українагейт в США: про що розповів Волкер в Конгресі

Колишній спецпредставник США по Донбасу Курт Волкер давав конгресменам одноманітні свідчення.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на hromadske.

У дипломата намагалися з'ясувати умови зустрічі Зеленського з Трампом, витягнувши інформацію, що для надання Україні військової допомоги була згода Києва розслідувати конспірологічні теорії, пов'язані з Україною.

Йдеться про начебто втручання України в президентські вибори 2016 року у США і "корупцію" потенційного конкурента Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байдена. Адвокат Трампа хотів, щоб українці розслідували діяльність нафтогазової компанії Burisma, членом правління якої в 2014-2019 роках був син Байдена Хантер.

Волкер пояснив, що від перемоги Зеленського навесні цього року українська команда намагалася організувати зустріч з Трампом. І хоча ще 29 травня Президент України отримав запрошення відвідати Білий дім, воно не містило дати. Далі, протягом двох місяців, велися переговори.

Зокрема, Руді Джуліані дав зрозуміти, що умовою зустрічі є публічна згадка Зеленського про Burisma і "втручання у вибори". Цю умову згодом підхопив і сам Волкер, а також посол США в ЄС Сондленд. Українська сторона - а в цій комунікації більше брав участь Андрій Єрмак - погоджувалася на загальні фрази про розслідування корупції без згадки компанії, в якій працював син Байдена. Сондленду цього було недостатньо. Переговори тривали до дзвінка Трампа Зеленському 25 липня цього року і продовжилися після нього.

Також в своїх свідченнях Волкер підкреслив, що Трамп не любив Україну. Це стало очевидно після відвідин США Петром Порошенком. Його візит до Вашингтона відбувся в червні 2017 року. Волкер зазначив, що негатив посилював адвокат Трампа Рудольф Джуліані. Згодом цьому почав підігравати тодішній генпрокурор України Юрій Луценко.

Його прізвище в стенограмі згадується дуже часто. Неодноразово і буквально одними і тими словами Волкер характеризує Луценко як "ненадійну людину, яка поширює вигадки, щоб залишитися на своїй посаді при президентові Зеленському", а також щоб надалі уникнути розслідувань своєї роботи в ГПУ. Йдеться про публічну заяву та інтерв'ю Луценка "про українське втручання у вибори в США в 2016-му".

"На мою думку, генпрокурор Луценко діяв у власних інтересах, відверто поширюючи вигадки, для того щоб здаватися важливим для США, щоб зберегти роботу. Він повинен був піти після виборів нового президента. Це було очевидно. Це було ще до обрання Зеленського, але було очевидно, настільки той популярний. Його (Луценка - ред) призначив попередній президент Порошенко, і, думаю, було кілька мотивів - але, думаю, найважливіший - залишатися на посаді, щоб запобігти розслідуванню проти себе за речі, які він міг вчинити як генпрокурор", - сказав Волкер.

Він розповів Конгресу, що на прохання Єрмака допоміг тому зустрітися з Джуліані в серпні 2019 року в Мадриді. Свою допомогу він пояснив тим, що сподівався, що таким чином Луценко перестане впливати на команду Трампа і поширювати інформацію у власних інтересах.

Про те, що Луценко не можна довіряти, Волкер сказав Джуліані особисто, під час особистої зустрічі в серпні. Також Волкер пояснює свої дії і активну комунікацію з Джуліані тим, що нібито хотів дійсно переконати оточення Трампа і самого Трампа, що "Зеленський - реальний реформатор", і на цей раз ті повинні допомогти українцям.

Як повідомляв "Апостроф", за словами колишнього спецпредставника Держдепу США по Україні Курта Волкера перед Конгресом США, ще в травні 2019 року він говорив колишньому меру Нью-Йорка, який збирався відвідати Україну, що тодішній глава ГПУ Юрій Луценко - ненадійна людина.