RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Путін хоче уникнути відповідальності: озвучено небезпечний сценарій для України

Вихід Росії з протоколу Женевської конвенції, який узаконив президент Володимир Путін, розширює їй індульгенцію на порушення прав людини в зоні бойових дій, в тому числі на Донбасі.

До такого висновку прийшла директор Східної правозахисної групи Віра Ястребова, проаналізувавши ситуацію для "Апострофа".

На думку експерта, вихід Росії з особливого протоколу 4-й Женевської конвенції про захист цивільного населення під час міжнародних конфліктів говорить про те, що Росія намагається піти від відповідальності. А також підтверджує той факт, що Росія порушувала Женевську конвенцію на території України.

"Путін скористався лазівкою в міжнародному законодавстві і зробив фактично неможливим притягнення себе до відповідальності. Конвенція була ратифікована ще в 1977 році і в РФ досі не піднімалося питання про вихід з цього протоколу. Ануляція такого міжнародного акта свідчить про те, що в Російській Федерації і далі нівелюються права людини ", - підкреслила Віра Ястребова.

Крім того, таким чином Росія фактично розширює собі індульгенцію на порушення прав людини, в тому числі, і в тих країнах, в яких вона веде бойові дії. "Зараз РФ отримала свободу від легітимного засудження, тому це може стати основою для ще більш цинічних злочинів на території України", - попереджає експерт.

При цьому Віра Ястребова нагадала, що в окупованій частині Донбасу спостерігається загострення наступу на свободу слова. Наприклад, студента Сергія Русинова на 6 років засудили так звані "суди" ЛНР і кинули за ґрати так званої "пенітенціарної системи" за те, що він підтримував в соцмережах проукраїнські пости і принципово не підтримував політику окупанта.

"Жінка з ДНР на ім'я Марина Чуйкова мала в телефонній книзі контакт людини, який був певним чином пов'язаний з СБУ. Після затримання рідні не могли знайти її протягом двох місяців. Потім дізналися, що вона знаходиться в так званому СІЗО Донецька. Зараз вона засуджена так званим "судом" ДНР на 11 років і працює на економіку "народної республіки" - шиє в тюрмі одяг. Діти не можуть з нею зв'язатися, забезпечити їй захисника або ж підтримати іншим чином ", - повідомила правозахисниця.

Детальніше читайте в матеріалі Апострофа: Карт-бланш на війну: Путін демонструє, що його не зупинити.