Намагалися захопити "тітушки": Нацбанк виступив з терміновою заявою через Коломойського

У Національному банку України (НБУ) заявили про сфокусовану атаку у формі "спекуляцій і наклепу" та "проплачених мітингів" і про спробу насильницького вторгнення "тітушек".

Відповідну заяву опубліковано на офіційній сторінці НБУ.

"Ми вважаємо, що це тиск на Національний банк здійснює олігарх і екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський, який заборгував державі 5,5 мільярда доларів США, виведених з ПриватБанку до націоналізації", - стверджують у Нацбанку.

У заяві сказано, що метою цієї атаки Коломойського є дискредитація НБУ, зміна керівництва і ручне управління Нацбанком, щоб "уникнути відповідальності і необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти".

Крім того, за словами представників Нацбанку, Коломойський намагається перешкодити співпраці України з міжнародними партнерами, зокрема з МВФ, який підтримує позицію держави щодо того, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

Про те, що роль замовника в інформаційній кампанії проти НБУ належить саме Ігорю Коломойському, на думку авторів заяви, свідчить, зокрема, той факт, що до мітингів з 25 листопада приєдналися працівники "Нікопольського заводу феросплавів" та інших підконтрольних Ігорю Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси Приватбанку в Дніпрі і Києві.

"Атака реалізується через головного "виконавця" - депутата Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського. Негатив і наклеп, вимоги та очікування "тієї" сторони озвучуються за допомогою нього або пов'язаних з ним інформаційних ресурсів", - підкреслили в Нацбанку.

Через побоювання з приводу порушення налагодженої роботи і безпеки співробітників НБУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій.

Як повідомляв "Апостроф", українському олігархові Ігорю Коломойському можуть на законодавчому рівні заборонити повертати собі "ПриватБанк", який держава націоналізувала в грудні 2016 року.