RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​Зеленський підписав "антиколомойський" закон: у чому його суть

Президент України Володимир Зеленський підписав "антиколомойський" закон, який Верховна Рада прийняла 13 травня.

Про це повідомляють на сайті глави держави.

Гарант підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" № 590-ІХ.

Що таке "антиколомойський" закон

Це зміни в банківському законодавстві, які в тому числі стосуються судових розглядів навколо рішень Національного банку України. Закон стосується всіх банків, які збанкрутували внаслідок кризи 2014-2015 років.

Йдеться про екс-власників банків-банкрутів, які дійсно можуть визнати дії держави неправомірними. Наприклад, Нацбанк міг помилково визнати конкретний банк неплатоспроможним.

Новий закон покликаний пом'якшити можливі наслідки поразки держави в судах з екс-бенефіціарами банків. Головна ідея: неправильні рішення держструктур - не привід для скасування їх рішень. І щоб отримати компенсацію за них, потрібно довести свої збитки за допомогою міжнародного аудитора.

Тобто, якщо банк став неплатоспроможним і виводиться з ринку, то вкладникам повертають кошти, а потім починається ліквідація фінустанови. Зупинити процес суд не може, а також власник банку не має можливості повернути його собі і відновити роботу банку.

Закон застосовується до ситуації з "ПриватБанком". Перед його націоналізацією в грудні 2016 року він був визнаний банкрутом, оскільки НБУ виявив в банку величезний портфель кредитів, виданих компаніям Ігоря Коломойського і його бізнес-партнерів. Екс-власник банку оскаржує практично всі дії Нацбанку в той період.

Завдяки нововведенням, які передбачає цей закон, проект отримав неформальну назву - "антиколомойський". Його прийняття істотно підсилює позиції держави в судах з олігархом навколо націоналізації.

Як повідомляв "Апостроф", екс-міністр уряду Олексія Гончарука Дмитро Дубілет може стати новим керівником державного "Ощадбанку".