RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чотири питання і голосування в мережі: що пропонує Зеленський у законі про референдум

Президент України Володимир Зеленський 9 червня вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про народовладдя через всеукраїнський референдум з позначкою як невідкладний.

"Апостроф" розповідає, про що йде мова в законопроекті.

Які питання можуть виносити на референдум

Всеукраїнський референдум пропонується проводити в наступних випадках:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;
  • вирішення питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України;
  • втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

У чому головна новація

Ключовою новацією законопроекту, яка виділяє його серед інших законопроектів, які реєструвалися у Верховній Раді, є визначення можливості введення електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

У законопроекті пропонується для організації і проведення всеукраїнського референдуму створити автоматизовану інформаційно-аналітичну систему щодо забезпечення електронного голосування.

Важливі нюанси

Всеукраїнський референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії.

Документ також розширює коло суб'єктів процесу референдуму, які реєструються в Центральній виборчій комісії як прихильники або опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані в ЦВК.

Норми про введення процедур електронних голосувань повинні вступити в силу з початком роботи цієї системи після прийняття відповідного рішення Центрвиборчкому і його оприлюднення в газеті "Голос України" та на офіційному сайті комісії.

Раніше "Апостроф" розбирався чому у Зеленського раптом згадали про думку народу і чому в законі про референдум може "спливти" вкрай небезпечна норма, що стосується майбутнього Криму і Донбасу.