RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Стане ще багатшим: як держава допомагає Ахметову заробляти величезні суми

Олігарх Рінат Ахметов завдяки державі примножує свої статки і цьому сприяє той факт, що він є монополістом у сфері альтернативної енергетики.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Вся справа в тому, що інтереси Ахметова в енергетичній сфері не обмежуються тепловою генерацією - він активно інвестує в альтернативну енергетику, сонячну і вітрову. Це можна було б тільки вітати, якби не одне "але" - в Україні на сьогодні встановлено найвищий в Європі "зелений" тариф, за яким держава зобов'язана викуповувати всю вироблену "зеленими" електростанціями електроенергію.

При цьому найдешевшою для держави і, як наслідок, кінцевих споживачів, є електроенергія, вироблена на атомних станціях. До недавнього часу частка виробленої на АЕС електроенергії становила понад 50% в загальному енергобалансі України. При цьому, як зазначають фахівці, атомні станції забезпечують так звану базову потужність, якої останнім часом стало дуже багато через скорочення насамперед промислового виробництва. Поширення коронавірусу і його наслідки лише погіршили ситуацію.

АЕС в силу технологічних особливостей, не здатні задовольняти потреби споживачів в пікові періоди, але така можливість є у теплових електростанцій і об'єктів альтернативної енергетики.

Також, нагадаємо, держава зобов'язана викуповувати у "зелених" станцій всю вироблену ними електроенергію, тоді як перед АЕС у держави такого зобов'язання немає. У підсумку, держава зупиняє атомні енергоблоки, що виробляють дешеву електроенергію, продовжуючи купувати дорожчу електроенергію ТЕС і електроенергію з альтернативних джерел.

Результат не змусив себе довго чекати: в кінці травня 2020 року потужність вугільних ТЕС вперше в історії України перевищила потужність атомних енергоблоків.

Відповідь на питання, кому це вигідно, очевидна. І, навіть з урахуванням об'єктивних причин, за якими виробництво електроенергії на АЕС зменшилося, збільшення частки, насамперед теплової генерації, грає на руку тому, хто в цій сфері є монополістом. Тут непогано було б мати точні розрахунки, але навіть без них очевидно, що найбагатший українець, швидше за все, стане ще багатшим. А це означає, що Рінат Ахметов як мінімум повернув вкладені в нову владу кошти і, швидше за все, з непоганими відсотками.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Олігарх його вельможності: як Ахметов нарощує вплив за чинної влади.