RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Перед Україною стоять три виклики: Кабмін оприлюднив оновлений план дій, документ

Кабінет міністрів затвердив програму своєї діяльності та подав її на розгляд Верховної Ради.

Про це йдеться в постанові уряду №471 від 12 червня "Про затвердження програми діяльності Кабінету міністрів".

Документ налічує 85 сторінок та стосується таких питань: розробки Держпрограми стимулювання економіки на 2020-2022 роки, кредитної підтримки малого та середнього бізнесу, подальшої євроінтеграції, політики щодо окупованих територій, створення умов розвитку для бізнесу.

Які напрямки головні

Що стосується Держпрограми стимулювання економіки, то її основними напрямками будуть: забезпечення адаптивного карантину, стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу, забезпечення зайнятості, оптимізація податкового навантаження та адміністрування, перезапуск промислового сектора, реформування транспорту та інфраструктури, розвиток міжнародної торгівлі, цифрова трансформація і розвиток IT -сектору.

В умовах пандемії економічними заходами підтримки названо: перегляд держбюджету на 2020 рік з метою посилення соцзахисту населення та підтримки економіки; підтримка вітчизняного товаровиробника, індексація пенсій, спрощення надання допомоги по безробіттю.

Основні виклики для України

Основними викликами в документі названо: російську агресію; пандемію Covid-19; економічну кризу.

У частині протидії російській агресії завданнями названо інвестиції у зміцнення обороноздатності України та розвиток системи територіальної оборони. За підтримки міжнародних партнерів планується активізація діалогу з РФ по Донбасу та створення діалогової платформи високого рівня по Криму.

У частині протидії пандемії коронавірусу планується підготовка медсистеми до ефективного реагування на збільшення кількості хворих та продовження адаптивного карантину, який завдає меншої шкоди економіці в порівнянні з повномасштабним карантином.

Що стосується економічної кризи, то, як зазначають в уряді, він обумовлений пандемією та може привести до падіння ВВП України в 2020 році на 4-8%. Експорт у 2020 році може знизитися на 10%, а імпорт - на 14,5%. Дефіцит бюджету може збільшитися до 8% ВВП, а безробіття - до 9,5%.

Програма діяльності уряду from tsnua

Як повідомляв "Апостроф", 4 червня Верховна Рада відправила на доопрацювання програму діяльності Кабміну. Уряду було доручено доопрацювати документ і знову винести його на розгляд парламенту.