RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"Ви дивовижні люди, український народе": що Байден говорив про Україну

Новообраний президент США Джо Байден, інавгурація якого почнеться через кілька годин, в роки президентства Барака Обами, в адміністрації якого займав пост віце-президента, був активно залучений в український порядок денний і відвідував Україну в 2009 році, тричі в 2014-му, а також в 2015-му і в 2017 роках. Під час цих візитів, а також протягом своєї передвиборної кампанії Джо Байден неодноразово озвучував свою позицію щодо України, її відносин з Росією і США.

Дорога в США: чи зможе Київ налагодити відносини з Байденом

"Апостроф" забрав найцікавіші з заяв Джо Байдена про Україну.

1. "Як президент [США] я дам зрозуміти Кремлю, що він повинен припинити агресію та окупацію України. Адміністрація Байдена-Гарріс гарантуватиме, що Україна отримає необхідну економічну і військову підтримку, зокрема летальну зброю. І одночасно заохочуватиме проведення в Україні ключових реформ, які життєво необхідні для її успіху".

У заяві кампанії Байдена, яку він виголосив з нагоди 29-ї річниці незалежності України 24 серпня 2020 року, говорилося, що він буде домагатися завершення війни в Україні і підтримувати її боротьбу з корупцією.

2. "Я зробив би Україну пріоритетом міжнародної політики. […] В економічній сфері я працював би над збільшенням західних прямих інвестицій і підтримував би енергетичну незалежність України від Росії… Я подбав би, щоб американська допомога Україні була жорстко прив’язана до антикорупційних реформ, зокрема призначення дійсно незалежних антикорупційних прокурорів і суддів".

Про це Байден заявив під час опитування ключових кандидатів на посаду глави Білого дому, яке у серпні 2019 року провела Рада з міжнародних відносин США (CFR).

3. "Щоб дипломатія працювала, нам потрібен дієвіший важіль щодо Москви, і це означає тіснішу співпрацю з європейськими партнерами та союзниками, щоб Росія платила велику ціну за війну, яка триває в Україні. Наша стратегічна мета — підтримати еволюцію демократичної, єдиної, суверенної України та змусити Кремль платити ціну за постійні атаки на міжнародний порядок", - додав обраний президент США під час зазначеного опитування у серпні 2019 року.

4. "Ви боретеся як з раком корупції, який продовжує роз'їдати українську демократію зсередини, так і з неослабною агресією Кремля. […] Вкрай важливо, щоб ви продовжували зміцнювати всі свої антикорупційні інститути, щоб позбутися тих, хто поверне Україну до панування кумівства та клептократії", - заявив Джо Байден під час свого останнього візиту до України у статусі віце-президента США 17 січня 2017 року.

5. "Мене надихають [українські люди]. Їхня відвага, стійкість — сміливі українці, які ніколи не втрачали надії на краще майбутнє, які щодня підіймаються і йдуть працювати заради демократичної та єдиної України" ( 17 січня 2017 року в Києві).

6. "Ви дивовижні люди, український народе. Ви відважні люди. І ви вкотре показали це всьому світові. Завдяки вашій мужності та вашій жертовності українці перемогли — ви виграли для себе шанс докорінно змінити історію вашої країни на краще, отримати значно краще [майбутнє]", - йшлося у зверненні віце-президента США Джо Байдена до українців під час його візиту до Києва 21 листопада 2014 року.

7. "Жодна країна не має права просто захопити землю іншої держави, тому ми ніколи не визнаємо незаконну окупацію Криму Росією. І світ цього не визнає. Україна є і залишатиметься єдиною країною. США підтримують сильну й об'єднану Україну", - заявив Джо Байден після зустрічі з українським прем'єр-міністром у Києві 22 квітня 2014 року.

8. "Україна має бути достатньо сильною, щоб вибирати власне майбутнє. Вона має бути сильною в обороні, в економіці та з міцною системою демократичного управління. Сполучені Штати разом з вами в цій боротьбі", - йшлося у виступі Джо Байдена на посту віце-президента США у Верховній Раді України у грудні 2015 року.

Байден нагадав українським народним обранцям, що вони несуть відповідальність за майбутнє країни. Наприкінці своєї промови Байден підкреслив - він не хоче, щоб його слова сприйняли як "вказівку" українським політикам. Американець процитував "Заповіт" Тараса Шевченка, зазначивши, що можливо, колись Україна згадає "незлим тихим словом" і його.

Детальніше про те, що відбудеться після інавгурації нового президента США, читайте в матеріалі "Апострофа": В адміністрації Байдена буде кому зайнятися Україною - Костянтин Грищенко.