RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Водна катастрофа в Криму: в Україні пояснили, чому відкриття греблі не вирішить проблему

Генерал Сергій Кривонос окрему увагу приділив питанню водопостачання Криму і маніпуляціям цим питанням.

На це та інші запитання він відповів в інтерв'ю в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

Сергій Кривонос, який є сьогодні генералом Збройних сил України, розповів про те, що ми спостерігаємо зараз регулярні маніпуляції в ЗМІ, в яких говориться про можливе захоплення території Херсонської області. Тому що саме ця територія може нібито допомогти вирішити Росії проблему з водою. Адже посил зараз такий, що кримчани вмирають без води, і не інакше.

Чи мав Сергій Кривонос на увазі проблему з водопостачанням в Криму?

"Абсолютно. Перекриття Північно-Кримського каналу - це, мабуть, один з основних аспектів, на якому намагаються грати. Скажіть, будь ласка, ми бачили хоч один офіційний документ на рівні МЗС Росії в МЗС України? Ні. Зверталося керівництво Росії? Я не пам'ятаю, якщо чесно. Тому це знову ж один з елементів інформаційно-психологічної війни - маніпуляція, що ми комусь повинні щось давати. Не ми прийшли до Криму, а до нас в Крим прийшли. Вода, яку ми подавали цим каналом, з нашого Дніпра. Це спроба вплинути на наше політичне керівництво, щоб змінити ситуацію з поставками води в Крим,"- пояснив генерал.

Чи можливо, що Україна все ж таки вирішить піти на зустріч і відкрити греблю, щоб забезпечити Крим водою, Кривонос відповів так:

"Навіть якщо ми умовно приймемо це рішення і відкриємо греблю, то вода нікуди не потече. Перепад води між Новою Каховкою, де починається канал, і містом Керч, де він закінчується, становить понад 80 метрів. Вода йде по окремих дільницях і перекачується через шлюзові камери і насоси. Навіть якщо все працює, наповнення Північно-Кримського каналу проводиться не раніше, ніж за два тижні. А то і за більші терміни. Взимку вода постійно спускалася, проводилася величезна кількість інженерних робіт по поліпшенню стану каналу. З березня щорічно вода закачувалася і починала надходити на територію Криму."

А робить Росія якісь кроки, щоб вирішити цю проблему, генерал відповів однозначно:

"Російська Федерація проводить якісь заходи, вкладає кошти і людський ресурс в відновлення інфраструктури каналу? У мене немає такої інформації."


Читайте також: Генерал вказав на винуватця скандалу між керівництвом Міноборони та ЗСУ.