RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 червня

Всі новини

Стратегія деокупації Криму: чому кримські татари розкритикували проект документу

11 березня 2021 року Рада нацбезпеки і оборони України схвалила проект стратегії деокупації і реінтеграції півострова. Текст стратегії поки що не оприлюднено, проте навколо документа вже піднялися суперечки. Глава Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що ряд принципових пропозицій Меджлісу кримсько-татарського народу не ввійшли в стратегію деокупацію Криму.

Як Зеленський планує повернути Крим: нова стратегія деокупації

Що стало каменем спотикання, з'ясовували журналісти "Апострофа".

У Меджлісі пропонували включити в цю стратегію захист і реалізацію невід'ємного права на самовизначення кримсько-татарського народу в складі суверенної і незалежної України, а в текст внести визначення статусу Криму, який буде "національно-територіальною автономією в межах Кримського півострова на основі реалізації кримсько татарським народом як корінним народом України свого права на самовизначення".

У той же час, слід зазначити, що частина пропозицій і зауважень Меджлісу на засіданні РНБО все-таки врахували.

"Ми в представництві Президента України в АР Крим абсолютно схвально і прихильно ставимося до відновлення історичних прав корінного кримськотатарського народу. Ми вважаємо, що це той напрямок, в якому треба рухатися. Але тут питання в тому, що ця стратегія є декларацією намірів державних органів України. По суті, це спільна заява щодо того, яким чином ми все будемо рухатися далі. І тому такі речі як прописування конкретних законопроектів, або прописування змін до Конституції - вони просто недоречні, і не можуть бути в такому документі, тому що цей документ не може відповідати за дії Верховної Ради", - повідомив Антон Кориневич.

Антон Кориневич пояснив, що РНБО не може гарантувати певну кількість голосів за законопроект, який буде прийматися у Верховній Раді.

"Щоб ухвалити зміни щодо автономії, необхідна конституційна більшість - 300 голосів у Верховній Раді України. Чи може РНБО гарантувати такий результат? Напевно, ні. Те саме стосується і окремих законопроектів - потрібно 226 голосів. Знову ж таки, чи може Радбез гарантувати такий результат? Напевно, ні. Що важливо: в тексті є положення про захист прав корінного кримськотатарського народу та інших корінних народів України. Але знову-таки, у вигляді більш широкої рамки, а не конкретних законопроектів. А вже на виконання цієї стратегії, і в тексті документа це чітко прописано, Кабмін України повинен ухвалити план заходів, і там вже можуть знайти своє відображення конкретні законодавчі ініціативи", - пояснив Антон Кориневич.

Як писав "Апостроф" раніше, президент рФ Володимир Путін назвав причину окупації Криму.