RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Дипломат назвав два чинники, що допускають повномасштабне вторгнення Росії в Україну

Після того, як Росія активізувалася біля кордонів України і почала стягувати війська, виникло логічне питання, наскільки ймовірно повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

В цьому питанні "Апострофу" допоміг розібратися в інтерв'ю дипломат Василь Філіпчук.

Останній місяць вся Україна, та й весь світ, спостерігають за тим, що відбувається біля її кордонів. Василь Філіпчук пояснив все це в такий спосіб:

"Виходячи з розумних, раціональних міркувань, те, що ми бачили протягом останнього місяця - це були тактичні дії різних сторін для досягнення якихось певних цілей. Стратегічної цілі розгортати повномасштабну війну, з раціональних міркувань, неможливо побачити. Жодного великого досягнення ні для Росії, ні для Путіна, ні для будь-якого з інших гравців у повномасштабній війні не можна спостерігати."

Дипломат все ж стурбований поведінкою РФ і каже про два фактори, які допускають повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

"Залишалося два невизначених фактори. Перший - ми до кінця не здатні зрозуміти логіку прийняття рішень з боку російського президента. Завжди залишається елемент невизначеності: яке рішення він все ж таки ухвалить. Всі дії дійсно визначаються президентом Російської Федерації.

Другий елемент - це те, що завжди є небезпека якихось некерованих, випадкових дій на лінії контакту, на лінії фронту, коли хтось може несподівано здійснити якісь дії, які приведуть до масштабного насильства. А далі все призведе, як ефект доміно, до повномасштабного військового конфлікту, "- пояснив Філіпчук.

Однак, вже сьогодні можна трохи заспокоїться. Події останніх днів говорять про те, що в планах Росії, щось змінилося.

"Слава Богу, що ні перший, ні другий елементи не спрацювали, і ми бачимо деескалацію. Я думаю, що ми далекі від повноцінного врегулювання, ми далекі навіть від повернення до перемир'я, яке ми бачили протягом минулого року. Але все ж це деескалація на кілька тижнів, яка дозволяє перевести подих і ще раз спробувати знайти якийсь баланс. Повернутися хоча б до стійкого перемир'я, "- підсумував дипломат.

Як писав "Апостроф" раніше, Росія виводить війська з навчань в окупованому Криму.