RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Зрив затримання "вагнерівців": стало відомо про підтримку США спецоперації України

Представники української розвідки заявили, що спецоперація із затримання бійців російської ПВК "Вагнера" проходила "з відома і очікуваної підтримки Сполучених Штатів". Однак високопоставлений чиновник зі США спростував цю інформацію.

Про це повідомляє CNN.

Як розповіли троє колишніх високопоставлених чиновників української військової розвідки, операція під керівництвом України мала американські гроші, технічну допомогу та рекомендації ЦРУ про те, як залучити російських найманців.

Однак за словами високопоставленого чиновника зі США, ці твердження "помилкові". Він підтвердив, що розвідка США знала про операцію, але заперечував будь-яку причетність. Чиновник назвав прагнення зробити причетними до спецоперації США спробами перекласти на них відповідальність за провал.

За даними видання, українські агенти видавали себе за російську приватну військову компанію. Вони наймали людей на роботу в сфері безпеки, пропонуючи зарплату вище встановленої. Йшлося про захист нафтових об'єктів Венесуели за 5 тисяч доларів на місяць. На пропозицію відгукнулися сотні потенційних російських підрядників, що дало українській розвідці безпрецедентну можливість виявляти осіб, підозрюваних у військових злочинах.

При цьому, прагнучи отримати роботу, цілі самі надсилали докази того, ким вони є, свого військового досвіду і навіть конкретних боїв і інцидентів, в яких вони брали участь. Ця інформація включала посвідчення особи і потенційно компрометуючі фотографії і відео, зокрема зі сходу України.

Так, на одному з відео, яке надали виданню колишні джерела військової розвідки, можна побачити групу бойовиків на сході України, які тримають уламки військового літака. За словами джерел, він тільки що був збитий. Інші заявники були пов'язані з атакою на літак MH17.

Як зазначило інший джерело, двоє з претендентів на "роботу" були присутні при запуску ракети, яка збила MH17.

"Четверо інших були членами групи, яка збила наш військовий літак і вбила не менше 70 наших кращих людей", - сказав він, додавши, що виявлення і покарання цих людей було "великим інтересом".

Таким чином, українські розвідники вибрали людей, що мають тісні і суперечливі зв'язки з Україною, і запропонували їм фальшиві контракти з Венесуелою. Вибір припав на 28 росіян, імовірно пов'язаних з незаконними діями в Україні, і ще п'ять без зв'язків. Їм сказали, що вони будуть відправлені до Туреччини для транзитного рейсу в Каракас.

При цьому, за словами джерел, реальний план включав їх доставку в Україну, де вони могли бути заарештовані. Однак через пандемію Росія закрила свої кордони, але польоти в Білорусь тривали. Тому росіян на автобусі доставили до Мінська, звідки вони нібито мали відправитися до Венесуели.

Джерела наголосили, що невдача з операцією стала серйозним ударом для української розвідки. Робота над підготовкою упіймання російських підозрюваних велася протягом майже 18 місяців.

CNN попросило прокоментувати ситуацію українських офіційних осіб, але вони не відповіли на запит.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський заявив, що керівник Офісу президента не причетний до провалу операції з затримання бійців російської ПВК "Вагнера".