RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Відставка Разумкова: експерти розповіли, як можуть розділитися голоси в Раді

Політологи дали прогноз з приводу ймовірної відставки Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України.

Про це в своєму матеріалі пише журналіст "Апострофа".

Хоч ситуація з відставкою спікера на даний момент не до кінця ясна, багато аналітиків переконані, що необхідні голоси в Раді знайдуться.

За словами політичного експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка, необхідна кількість голосів була ще два тижні тому, коли почалася історія з законом про деолігархізації.

"Є невдоволення у фракції, опозиція намагається сказати, що Зеленський нібито боїться конкуренції з Разумковим. Нічого подібного. Так, він може зараз відтягнути у "слуг" 4-5% рейтингу. Раніше частина "слуг" не хотіла входити в конфронтацію, не знаючи точно, як це станеться. Їм треба було або знайти точки дотику зі спікером або ставити питання про відставку. Правильно провести її саме зараз, тому що до виборів дуже далеко, позачергові поки не на горизонті, а вплив, який має Разумков, обумовлюється виключно його посадою спікера. Політичного капіталу у нього поки немає, хоча він може і накопичити його в майбутньому", - додає Петренко в коментарі "Апострофу".

Інший експерт, політолог Віталій Бала, згоден з такою точкою зору. На його думку, депутати не запросили б підписні листи, не маючи впевненості, що голосів достатньо. Однак політолог не виключає і зриву голосування.

"Ситуація вже вийшла на той рівень, коли дороги назад немає, відіграти ситуацію буде дуже проблематично. Якщо вони не зберуть підписи - будуть говорити, що Зеленський не контролює фракцію. Разумков же в нинішній ситуації вже не має ніяких зобов'язань, хоч і зіграв значну роль як в парламентських, так і президентських виборах - був першим номером партії, очолював її", - сказав Бала "Апострофу".

У свою чергу, політичний експерт Ярослав Макітра зазначає, що навіть якщо у "слуг" не вдасться знайти у своїй фракції достатню кількість тих, хто підтримує відставку, голоси можуть добрати і з інших фракцій.

"Очевидно, якщо попросили підписні листи, тобто є якщо не 226 голосів, то розуміння, як їх роздобути і вийти з цієї процедури, яка в разі провалу вдарить по іміджу Зеленського і "слуг". Це зроблено ще і напередодні поїздки в Трускавець, де, я так розумію, будуть з'ясовувати позиції окремих депутатів, щоб забезпечити голоси. Очевидно, у самих "слуг" 226 голосів може і не бути, але є "Довіра" і "За майбутнє", позафракційні депутати, які за певні "бонуси" з бюджету можуть натиснути потрібні кнопки", - говорить Макітра.

Читайте повністю матеріал: Слідом за "корабельними соснами": хто підштовхнув Арахамію до атаки на Разумкова.