RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Деоккупація Криму: які недоліки знайшли в плані Кабміну

Ще в березні 2021 року президент Зеленський затвердив рамковий документ "Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь". У свою чергу, уряд повинен був розробити і надати відповідний план дій для реалізації положень цього документа. Наприкінці вересня Кабмін все ж затвердив цей план.

Портал "Апостроф" розібрався, які недоліки експерти вже встигли знайти в цьому документі.

Перш за все, варто зазначити, що саме виконання - це ахіллесова п'ята всіх подібних стратегій і документів. Не тільки цього, і не тільки в Україні.

"Є два великих викликів в контексті цього плану. По-перше, в 2018 році вже був затверджений план по деокупації і реінтеграції Криму, але в тому плані була та ж сама проблема, яка нікуди не зникла і в нинішньому: не було ніякого бюджетного фінансування , виділеного спеціально для реалізації плану", - пояснює "Апострофу" юрист-міжнародник, колишній постійний представник президента України в Криму Борис Бабин.

Ні, формально, звичайно, Кабмін передбачив гроші на деокупацію і реінтеграцію "за рахунок і в межах видатків, передбачених у державному та місцевих бюджетах".

"Але це класичний бюрократичний підхід, - запевняє Бабин. - І проблема тут в тому, що якщо у вас немає окремого фінансування, то ніхто все не кине і не побіжить виконувати цей план. А як тільки з'являється хоч якесь спеціальне бюджетне фінансування, відразу ж виникає контроль: а на що були витрачені ці гроші. І органи влади вже повинні будуть щось робити".

Крім того, за словами Бабина, в плані уряду фактично не передбачені механізми його виконання та відповідальності за невиконання.

"Там є загальний механізм: Мінреінтеграціі збирає інформацію про виконання плану і відправляє її в Кабмін. А що буде, якщо план виконуватися не буде? Або Мінреінтеграціі приховає стан виконання плану? Або ще один варіант: Мінреінтеграціі взагалі нікому ні про що не звітуватиме. Тому тут виникає питання політичного і юридичного контролю, адже в суді довести, що хтось винен у невиконанні конкретних пунктів плану буде складно. Всі відомства будуть перекидати відповідальність один на одного", - резюмував Борис Бабин.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Грошей не дали, відповідальних немає: в Кабміні придумали новий план деокупації Криму".