RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Мирне посередництво Ердогана щодо Донбасу: Туреччина виводить Росію з тіні

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган майже через вісім років фактичної війни між Україною і Росією запропонував побути третейським суддею у вирішенні конфлікту. Тим не менш, Кремль у різкій формі відхилив пропозицію Ердогана, заявивши, що Росія не є стороною конфлікту, і що війна в Україні нібито є "внутрішнім питанням".

"Апостроф" розбирався, навіщо Анкара вирішила взяти на себе роль посередника між Києвом та Москвою.

Як розповів "Апострофу" директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, заява Ердогана виводить Росію з тіні у центр конфлікту.

"Думаю, ця ініціатива матиме продовження у будь-якому разі - як інформаційне формування цього наративу. Я так розумію, що під час переговорів між Зеленським та Ердоганом розглядалася опція посередництва Туреччини. Зрозуміло, що на сьогоднішній момент безперспективним є Мінський формат, Нормандський формат, особливо після російських заяв, по суті, все зайшло в глухий кут. Очевидно, що посередництво Ердогана це новий варіант", - зазначив він.

Загалом, вважає Семиволос, вихід Туреччини на східноєвропейський простір — це дуже свіже рішення.

"Мені здається, що Туреччина зацікавлена в тому, щоб посилити свою вагу в цьому напрямі, тому що це переводить її в іншу вагову категорію. Тому що бути посередником у міждержавному конфлікті між східноєвропейськими країнами, де йде війна на території, з якої Туреччина пішла 200 років тому в результаті програшу. І повернутися ось у такому форматі – це цікаво для Ердогана, і це амбіція, що заслуговує на увагу", - вважає Ігор Семиволос.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Турецький арбітраж: чому Ердоган вирішив стати посередником між Росією та Україною.