RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Переговори Байдена та Путіна щодо України: заяви Білого дому та Кремля

7 грудня відбулася онлайн-зустріч президентів США та Росії - Джо Байдена та Володимира Путіна, за підсумками якої сторони переговорів зробили низку заяв.

"Апостроф" розповідає читачам про реакцію Білого дому та Кремля на переговори.

Що сказали у Білому домі

У Байдена заявили, що американський лідер пообіцяв відповідати Росії на агресію в Україні "рішучими економічними та іншими заходами". Також президент США під час онлайн-зустрічі сказав Путіну, що той особисто має зробити кроки на шляху "до деескалації навколо України та повернення до дипломатії".

Пізніше повідомлення доповнили і уточнили, що Байден готовий розширити військову допомогу Україні, якщо РФ зробить певні кроки. За даними Білого дому, президент США вже повідомив про результати переговорів Франції, Німеччини, Італії та Британії.

Водночас у США, як і раніше, не вважають, що Росія справді збирається напасти на Україну. Там запевнили, що відповіді на такі дії РФ будуть "активні та ясні".

Крім того, США висловили готовність допомогти у реалізації "Мінських угод". Щоправда, як це відбуватиметься - там не уточнили.

Пообіцяли у Байдена і "позитивно відповісти" на запити країн Балтії, Румунії та Польщі щодо військової допомоги у разі ескалації в Україні.

Ще одне важливе питання – паніка Росії щодо можливого вступу України до НАТО. У США заявили, що Байден не давав Путіну зобов'язань, що Україна залишиться поза НАТО. У ході переговорів американський лідер сказав Путіну, що ніхто не "диктуватиме НАТО, кого не слід приймати до альянсу".

Цікавіше про переговори висловилися у Держдепі США. Там зазначили, що в разі нападу "Штати розглядають із союзниками варіант повної ізоляції Росії від світової фінансової системи з наслідками для бізнесу та населення".

Щодо дзвінка Байдена президенту України Володимиру Зеленському, то він відбудеться 9 грудня.

Що сказали у Кремлі

Заяву Кремля за підсумками переговорів можна було спрогнозувати заздалегідь. Там уточнили, що "Путін звинуватив Київ у веденні деструктивної політики, спрямованої на повний демонтаж мінських угод та домовленостей у Нормандському форматі".

При цьому у Кремлі підтвердили, що Путін справді говорив Байдену про своє небажання бачити Україну у лавах НАТО. Президент РФ зажадав від США "твердих, юридично зафіксованих гарантій щодо не розширення Північноатлантичного альянсу на Схід".

У Кремлі також кажуть, що розмова глав двох держав "мала відвертий і діловий характер".

Що сталося одразу після переговорів

Щойно переговори завершилися, у ЗМІ почали писати, що з узгодженого проекту оборонного бюджету США виключили деякі досить спірні положення, спрямовані проти РФ. Зокрема, прибрали положення про введення санкцій проти "Північного потоку-2", заборону придбання особами зі США суверенних боргових зобов'язань РФ, а також положення про можливість санкцій щодо 35 громадян Росії.