RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Білорусі винесли жорсткий вирок Сергію Тихановському та іншим опозиціонер

У вівторок, 14 грудня, у СІЗО № 3 Гомеля (Білорусь) відбулося закрите засідання у справі блогера Сергія Тихоновського та його прихильників.

Про це повідомляє News.zerkalo.

Сергій Тихановський, Микола Статкевич, а також залучені ними Артем Саков, Дмитро Попов, Ігор Лосик, Володимир Циганович та інші у 2019 році планували організацію акцій протесту на території Білорусі проти Олександра Лукашенка.

"Обвинувачені з кінця 2019 року стали поширювати в мережі Інтернет публічні заклики до приготування, організації та активної участі у незаконних масових заходах при підготовці та проведенні електоральної кампанії у 2020 році. Тихановський та інші особи з його оточення під різними приводами, у тому числі для збору підписів за висування кандидата у президенти Республіки Білорусь, проводили незаконні масові заходи у Мінську, Бресті, Гродно, Могильові, Солігорську, Міорах та інших містах республіки", - наголошується у генпрокуратурі.

Сергія Тихановського визнали винним за ч. 1 ст.293 (Організація масових заворушень), ч. 3 ст.130 (Розпалювання соціальної ворожнечі), ч. 2 ст.191 (Перешкода роботі ЦВК), ч. 1 ст.342 (Організація дій , що грубо порушують громадський порядок). Йому призначили 18 років колонії посиленого режиму.

Артема Сакова та Дмитра Попова за ч. 1 ст.293 (Організація масових заворушень), ч. 3 ст.130 (Розпалювання соціальної ворожнечі), ч. 2 ст.191 (Перешкода роботі ЦВК), ч. 1 ст.342 (Організація дій, що грубо порушують громадський порядок) засудили до 16 років колонії посиленого режиму.

Ігоря Лосика та Володимира Цигановича засудили до 15 років колонії посиленого режиму за ч.1 ст.293 (Організація масових заворушень) та ч.3 ст.130 (Розпалювання соціальної ворожнечі).

Миколу Статкевича визнали винним за ч.1 ст.293 (Організація масових заворушень) та призначили 14 років позбавлення волі.

Довідка

Сергій Тихановський – білоруський блогер, чоловік кандидата у президенти на виборах 2020 року Світлани Тихановської.

Він неодноразово заявляв про свої президентські амбіції, але перед початком виборчої кампанії його заарештували, тому його дружина подала документи до Центрвиборчкому.

Після того, як Сергій звільнився, він став довіреною особою своєї дружини та активно включився до кампанії зі збору підписів на її підтримку. 29 травня 2020-го його затримали в Гродно під час чергового пікету зі збору підписів.

Микола Статкевич – один із лідерів білоруської опозиції. Його затримали 30 травня 2020 року біля Комарівського ринку.

За версією слідства, Статкевич "розробив план за методичкою Шарпа та частково опублікував його 19 жовтня 2019 року на сайті Народної громади: під виглядом пікетів зі збору підписів треба проводити незаконні заходи".

У 2005 році Статкевич вже був засуджений на 3 роки обмеження волі за організацію у 2004 році вуличної акції проти офіційних підсумків парламентських виборів та референдуму. По амністії термін скоротили на 1 рік. 2010 року він був кандидатом на президентських виборах. 19 грудня 2010 року після акції протесту проти фальсифікації підсумків виборів його затримали та звинуватили в організації масових заворушень. 26 травня 2011 Статкевича засудили до 6 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму, звільнений з помилування.

Ігор Лосик — 29-річний блогер, консультант Радіо Свобода з питань нових медіа та автор телеграм-каналу, визнаного в Білорусі екстремістським. 25 червня 2020 року його затримали.

За час ув'язнення Ігор Лосик двічі оголошував голодування, а у березні на зустрічі зі слідчим через висунення нового звинувачення порізав собі зап'ястя.

Має дружину Дар'ю, вони виховують 3-річну доньку Пауліну.

Володимир Циганович – автор YouTube-каналу MozgON. Публікував ролики на соціально-політичну тематику. Затриманий 9 червня 2020 року після чого до пред'явлення звинувачень у кримінальній справі відбув два адміністративні арешти за 15 діб.

Дмитро Попов - модератор соцмереж "Країна для життя". Громадянин РФ.

Артем Саков - один із відеооператорів YouTube-каналу "Країна для життя" та член ініціативної групи з висування в президенти Світлани Тихановської. Саков знімав зокрема пікет у Гродно 29 травня 2020 року, коли затримали Сергія Тихановського.

Як повідомляв "Апостроф", самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив в інтерв'ю турецькій телерадіокомпанії TRT, що у випадку, якщо санкції заведуть республіку в безвихідь, він може перекрити транзит російського газу до Європи.