RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Український паспорт росіянам: як вихідцям з РФ відмовитись від свого громадянства

Відповідно до чинного закону "Про громадянство України", іноземець, який бажає отримати українське громадянство (маючи на те законні підстави), має подати до міграційної служби документ під назвою "обов’язок припинення іноземного громадянства".

У тому, як росіянам відмовитись від громадянства, щоб отримати паспорт України, розбирався “Апостроф”.

"Іноземці, які подали зобов'язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави", – каже закон.

Це тривала бюрократична процедура, на яку законом відводиться два роки. Але коли йдеться, наприклад, про громадян Росії, які воювали за Україну, то завдання нездійсненне – адже якщо поїхати за папірцем у РФ, то це майже гарантовано в'язниця.

"Це ж не просто зателефонувати до посольства та попросити дозволу вийти з громадянства. Людині скажуть, що якщо хочете вийти з громадянства, то приїжджайте до Росії", - пояснює "Апострофу" юрист Євген Комісар.

"За попередньою процедурою, щоб отримати українське громадянство, їм потрібно було йти до російського посольства, або їхати до Росії, щоб відмовитися від свого громадянства. Ми розуміємо, до чого це може привести. Вони або не повернулися б з Росії, або були б затримані в приміщенні російського посольства в Україні", – зазначив нардеп від "Слуги народу" Єгор Чернєв.

Парламентарі розв'язали проблему в такий спосіб: іноземцям, які проходили або проходять військову службу за контрактом у ЗСУ, та громадянам РФ, які "зазнали в країни своєї цивільної належності переслідувань" замість "зобов'язання" достатньо подати декларацію про відмову від іноземного громадянства. Цей документ не потрібно засвідчувати у РФ. Відповідно, порядок вступу до українського громадянства значно спрощується.

"Це фактично дозволяє отримати український паспорт, навіть якщо йдеться про громадян Російської Федерації, які не можуть повернутися до РФ, щоб відмовитися від російського громадянства", - додає Комісар.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофу”: Україна спростила набуття громадянства для деяких росіян: чим ми ризикуємо