RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Може скоро рвонути: як Росія розігріває конфлікт на Балканах

Росія інспірує ще одну потенціальну кризу в Європі, а саме на Балканах. Вона хоче знову почати конфлікт у Боснії та Герцеговині.

Про це "Апостроф" дізнавався в інтерв'ю з Олексієм Кіряцевим - старшим аналітиком Українського центру аналітики та безпеки.

Приводом ескалації конфлікту став процес обрання Верховного представника в Наглядовій Раді на якого і покладено підтримку балансу між трьома президентами та гілками влади у Боснії та Герцеговині. До цього моменту на посаді перебував Валентин Інцко, а його наступником був запропонований німецький політик, колишній міністр продовольства та сільського господарства Німеччини Крістіан Шмідт.

"Варто зазначити, що завдання Верховного представника полягає не в тому, щоб керувати Боснією та Герцеговиною, а контролювати дотримання мирних угод. Не нав'язувати їм, які партії обирати, яким курсом йти", - сказав Олексій Кіряцев.

У свою чергу Росія почала лобіювати питання чи існує доцільність такої посади і нового представника - Шмідта - на ній. Вони апелювали до "зовнішнього управління" та до того, що політичні партії в Боснії та Герцеговині вже доволі міцні, тому не потребують Верховного представника. Росіяни були категорично проти нового призначення.

"Ця пропозиція Росії була відкинута всіма членами Наглядової Ради, і було призначено нового Верховного представника Крістіана Шмідта – досить відомого німецького політика. Тоді Росія, заручившись підтримкою Китаю в Раді безпеки ООН, підготувала спільну з КНР резолюцію про скасування посади Верховного представника Наглядової ради в Боснії та Герцеговині. Однак у Раді безпеки ООН ніхто не підтримав цю пропозицію, крім Росії та Китаю, зрозуміло", - переповідає хід подій аналітик.

Після вступу на посаду Крістіана Шмідта Росія визнала його не легітимним. Цю ідею підхопив Мілорад Додік, лідер боснійських сербів та член Президії від Республіки Сербської у складі Боснії та Герцеговини, та заявив про своє невизнання Верховного представника, і цим вчинком він відійшов від Дейтонських мирних угод.

"Новий Верховний представник, проаналізувавши ситуацію, підготував доповідь у Раду Безпеки ООН, в якій чітко розписував, що дії Мілорада Додіка та його сепаратистські устремління ведуть як мінімум до розколу Боснії та Герцеговини, до безумовного відновлення конфлікту та необхідності втручання у світову спільноту. Росія відреагувала на це негайно", - пояснив Кіряцев.

Тоді як раз розглядалося продовження перебування міжнародного контингенту в Боснії та Герцеговині на 2022 рік, що складався всього лиш із кількасот людей.

"У зв'язку з цим Росія заявила, що заблокує в Раді безпеки ООН продовження миротворчої місії, якщо там буде хоч якась згадка про Верховного представника Крістіана Шмідта, у разі офіційного оголошення цієї доповіді в Раді безпеки ООН", - наголосив старший аналітик.

І як наслідок, США та європейські партнери пішли на поступки РФ, видаливши всі згадки про Верховного представника Крістіана Шмідта з рішення щодо продовження миротворчої місії у Боснії та Герцеговині.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що частину російських військ та авіацію повернули від українського кордону до місць постійної дислокації.