RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Розвиток глобальних зв'язків за всіма напрямками: експерт розповів, що дасть Україні союз із Польщею та Британією

Союз із Польщею та Великою Британією дасть Україні можливість розвивати глобальні зв'язки, у тому числі інтеграційні, за різними напрямками.

Таку думку "Апострофу" висловив експерт-міжнародник Олексій Кафтан.

Для розуміння процесів створення нового союзу він запропонував згадати історію Близького Сходу. Експерт провів паралелі з Багдадським пактом, він же СЕНТО (Організація Центрального Договору, до яких входили Велика Британія, Іран, Ірак, Пакистан, Туреччина, договір було підписано у 1955 році).

"Логіка тут абсолютно та сама: держава-член НАТО з хорошими позиціями в Альянсі утворює регіональний союз. У випадку із СЕНТО йшлося про протистояння радянській загрозі просування на Близький схід. Тоді країни Багдадського пакту отримали дуже непогану модернізацію свого військово-промислового комплексу, промисловості загалом, зміцнили свої зв'язки із Заходом, зокрема торгові", - зазначив Олексій Кафтан.

Він додав, що все це є актуальним і у разі союзу Лондон-Варшава-Київ.

"Тут радує те, що пропозиція про цей союз виходила саме з української сторони, і дуже добре, що британці і поляки підтримали цю ініціативу. Такий потрійний союз цілком виправданий з погляду минулого досвіду. З іншого боку, враховуючи те, що Велика Британія вийшла з ЄС, нам тут дуже пощастило, оскільки вона не пов'язана жодними серйозними зобов'язаннями з континентальною Європою в цьому контексті", - пояснив експерт.

За словами Олексія Кафтана, це дасть змогу Великій Британії проводити досить активну та рішучу зовнішню політику. Більше того, це вписується у концепцію "Глобальної Британії", запропоновану Борисом Джонсоном.

"Тобто це – розвиток глобальних зв'язків, у тому числі інтеграційних, за різними напрямками. Не лише в рамках Європи, а з огляду на те, що Британія має досвід глобальної імперії", - розповів експерт-міжнародник.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Нова "Антанта": що дав приїзд Джонсона та Моравецького до України.