RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Справа рук сусідів: стало відомо, хто не пустив Україну до кіберцентру при НАТО

Угорщина заблокувала вступ України до Кібер-НАТО, куди Україна подавала документи ще влітку 2021 року. Про факт перешкоджання приєднання нашої країни до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Про те, що правом вето скористалася Угорщина підтвердило джерело "Європейської правди", яке брало участь у процесі.

"Є така інституція, яка має назву Кібер-НАТО. І ми влітку минулого року подали туди відповідні документи, пройшли всі відповідні верифікації. І там так само, як в НАТО, консенсусом приймаються рішення. Так от: одна з європейських країн відмовила в участі нашій країні в цій поважній інституції", - сказав Данілов у ефірі ток-шоу "Право на владу", підкресливши, що це відбулося незважаючи на те, що в Україні триває війна та постійно відбуваються кібератаки.

Процедура схвалення України як члена Кібер-НАТО почалася ще в жовтні, тому за позитивного результату, вона б стала членом вже з 1 січня 2022 року. Проте Угорщина через деякий час скористалась правом на вето та заблокувала наш вступ.

Правила дозволяють державам НАТО ще раз розглянути заявку Києва, тому не можна виключати, що у зв'язку з цьогорічними російськими кібератаками на Україну, інші члени Альянсу переконають Будапешт переглянути рішення.

Однак, оскільки такі рішення ухвалюються на засіданні Ради центру тільки двічі на рік, навіть за сприятливого розвитку подій приєднання України станеться не раніше другої половини 2022 року.

Угорщина поки що не висловила свою позицію з цього приводу. Варто згадати, що угорська "блокада" виходить за межі попередніх рішень Будапешта про створення штучних перешкод для України.

Нагадаємо, що після ухвалення освітнього закону в 2017 році Угорщина заявила, що блокуватиме засідання Комісії Україна-НАТО на політичному рівні та процедуру вступу України в Альянс.

У серпні 2021 року Україна подала офіційний запит про приєднання до роботи Центру, який знаходиться в Таллінні. Він має значний вплив на дії НАТО у сфері кіберзахисту. Він був заснований сімома країнами, а зараз налічує 20 учасників, 17 з яких є членами Альянсу. Також його особливість полягає у співпраці військових, цивільних та представників уряду. Робота центру має три основні напрями:

  • дослідження,
  • тренування,
  • навчання.

Раніше "Апостроф" повідомяляв про те, що Угорщина за спиною України домовилася про газ із РФ.