RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Трибунал для Росії, членство в ЄС та мільйони для України: підсумки зустрічі голови Єврокомісії із Зеленським

Європейський Союз створить у Гаазі координаційний центр зі збору доказів злочинів, скоєних російськими окупантами на території України. Центр працюватиме у Гаазі.

Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєйн під час спільної прес-конференції із президентом України Володимиром Зеленським.

За її словами, європейські та українські прокурори вже працюють разом, збираючи докази.

Читайте також: Перша за 5 років: НАТО та ЄС підписали декларацію, яка враховує російську загрозу

Також Урсула фон дер Ляєйн оголосила, що міжнародний центр, який координуватиме збір доказів злочинів, скоєних в Україні російськими агресорами, буде створено у Гаазі найближчим часом.

Центр працюватиме спільно з Україною, партнерами та Нідерландами.

Крім того, Урсула фон дер Ляйєн передала Володимиру Зеленському звіт Єврокомісії щодо другої частини відповідей України на опитувальник, заповнений у рамках процесу набуття статусу кандидата на вступ до ЄС.

"У цьому звіті – глибокий аналіз стану нормативно-правового зближення України із законодавством ЄС", - зазначив глава держави.

На основі висновку Єврокомісії український уряд розпочне оцінку того, в чому Європа та Україна достатньо зближені, а над чим ще потрібно працювати, щоб у конкретних сферах привести законодавство країни у відповідність до європейських, – розповів Зеленський.

Президент назвав передачу цього документа символічною, наголосивши, що процес повноцінного об'єднання України та Євросоюзу насправді вже перейшов у "конкретну, практичну, доволі швидку роботу" на рівні урядів.

У той же час, як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, сьогодні Рада Євросоюзу через Європейський фонд миру виділила Україні сьомий пакет допомоги у розмірі 500 млн. євро.

Крім того, Київ отримає також 45 млн. євро на місію військової допомоги ЄС.

"Я вдячний ЄС за життєво важливу допомогу у сфері безпеки, яка наближає нас до перемоги над російським агресором", - написав голова зовнішньополітичного відомства.

Зазначимо, що 2 лютого Рада ЄС вжила заходів у рамках Європейського фонду миру, які передбачають подальшу військову допомогу Збройним силам України.

Сюди входить сьомий пакет підтримки вартістю 500 мільйонів євро та 45 мільйонів євро, спрямованих на підтримку тренувальної Місії військової допомоги Європейського союзу (EUMAM Ukraine) з підготовки українських військових, повідомила прес-служба Ради ЄС.

"Україна має отримати всю необхідну військову техніку та підготовку для захисту своєї території та свого народу від російської агресивної війни. Вони не просто захищають свою країну, вони також захищають наші спільні цінності та основні засади міжнародного права", - заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, додавши, що країни Європи продовжуватимуть підтримувати Україну, скільки буде потрібно.

Загалом внесок ЄС для України вже становитиме 3,6 мільярда євро, зазначили у Раді ЄС.

Нагадаємо, як раніше писав "Апостроф", Урсула фон дер Лайєн пояснила, чому ЄС надав Україні статус кандидата.