RU  UA

Путін діє за прикладом Брежнєва: інженер-конструктор пояснив, чому провалився запуск ракети "Сармат"

Президент РФ Володимир Путін - це якийсь персонаж "пізнього Брежнєва" із застоєм та повним розпадом військової економіки. І при ракетних обстрілах використанні ракетного озброєння це проявляється дуже яскраво.

Таку думку у коментарі "Апострофу" висловив політолог, аналітик, колишній інженер-конструктор у конструкторському бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля Олександр Кочетков.

За словами Кочеткова, насамперед це проявляється у невдачах та недоліках цього озброєння, яким Путін намагається залякувати не лише Україну, а й світ.

Епічний приклад - невдалий випробувальний пуск ракети "Сармат" 21 лютого під час звернення Путіна до федеральних зборів.

"Сармат" за задумом Кремля, це ракета, яку нібито мають боятися все у світі, бо це найновіший "аналоговнєт". Треба розуміти, що для того, щоб ракета вважалася успішною, потрібно зробити щонайменше 10 пробних успішних льотних пусків. Після кожного запуску потрібно щось удосконалити, міняти. З дати першого пробного запуску не минуло ще року. А це був третій і він був невдалим.

До речі, ракетники мають свою прикмету: якщо начальство хоче, щоб пуск був приурочений до якоїсь події, то гарантовано він буде невдалим. І про правдивість цієї прикмети свідчить величезна ракетна статистика, і не лише у Радянському Союзі”, - каже Кочетков.

Він підкреслив, що невдалий старт, що ракета не полетіла – це цілком нормально для ракетників, які тестують нову розробку.

"Але це дуже образливо і дуже показово для кремлівського фюрерка, який хотів зробити за прикладом радянських вождів, як це свого часу робили Хрущов та Брєжнєв перед якимись знаковими подіями. Ті свого часу заявляли про вдалі пуски якихось ракет чи випробування ядерного озброєння. Путін намагався змавпувати, але навіть це в нього не вийшло. Бо технологічний рівень сучасної росії в рази нижчий, ніж навіть рівень СРСР часів Брєжнєва. Науковий, технічний, технологічний рівень – він в рази відрізняється. А свого часу США виграли гонку озброєнь у потужного СРСР. Тому порівнювати сучасні технологічні рівні США та росії взагалі немає сенсу”, - каже експерт.

Читайте на "Апострофі" повне інтерв'ю: Піде до "кузькиної мами": чого чекати від Путіна 24 лютого.