RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Мирний план китайською: як Піднебесна наводить російські ракети на українські міста

У світі існує декілька супутникових навігаційних систем - американська Global Positioning System, російська Глонасс, китайська Běidǒu та спільний проект без військової компоненти Galileo й РФ дуже старалась відійти від GPS, як від навігаційної системі свого потенційного ворога, оскільки Москва не мала гарантії, що супутникова розвідка НАТО не підсуне їй хибні дані.

Про це у Фейсбуці написав блогер Олександр Карпюк відомий як Serg Marco.

Але "вітчизняний" Glonass потроху занепадає, старі супутники виходять з ладу, а нові запускати Росія вже не може. Але оскільки позиціонуватись треба, тому, в основному, військові системи Росії, і навіть ракети літають спираючись на данні GPS, які вони змішували з даними супутників Glonass.

У той же час Běidǒu в Україні не особливо працювало, оскільки китайські супутники завжди висіли на орбітах, щоб давати позиціонування в Китаї та тих територіях, до яких Пекін мав інтерес, пише блогер.

Читайте: Треба перевірити ще раз: у ГУР розповіли, чи постачав Китай зброю РФ

Але Україна не була в колі інтересів КНР, тому на території нашої країни ще торік можно було спіймати 1-3 (частіше 0) супутників, і окремо спозиціонуватись по них було неможливо. Але ситуація змінилась з початку цього року, - підкреслив Serg Marco.

Зараз БПЛА ловлять стабільно 6-8 супутників Běidǒu та десь 5-7 Glonass, - зазначив він. У той же час, якщо вірити офіційним джерелам, Китай не виводив на орбіту нові супутники.

Але з 30 супутників майже третина, тобто 8, чомусь дає стабільне позиціонування над Україною, якого раніше чомусь не було.

"Тобто той факт, що ця система почала працювати в Україні може означати тільки одне - або Китай змінив орбіти групі супутників, щоб вони могли працювати над Україною (малоймовірно, а точніше - не могли вони це зробити), або включив свої резервні супутники, щоб вони теж працювали в системі позиціонування", - зауважив блогер, додавши, що це співпадає з запуском китайских супутників на початку цього року та з домовленостями Пекіна та Москви про організацію єдиної системи Běidǒu/Glonass.

"У цього може бути тільки одне пояснення - Китай своїми супутниками допомагає Росії закрити дірку в позиціонуванні, доповнюючи Glonass, щоб ті були незалежними від GPS", - вважає Serg Marco, додаючи, що ця допомога Росії робить їх ракети незалежними від GPS, а також робить неможливим спуфінг їхніх ракет та баражуючих боєприпасів.

Тобто коли Китай розповідає про "мирний план", він одночасно допомагає країні-агресору наводити ракети та "шахіди" на мирні міста, резюмує блогер.

Нагадаємо, у США обіцяють стежити за відносинами РФ та Китаю.

  • Вас може зацікавити:

Більше не друзі: Китай відхрестився від "безмежної дружби" з Росією

Китай готується до війни: Сі Цзіньпін зробив заяву

Китайський "мирний план": Зеленський відповів на запитання про пропозиції Пекіна