RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Це продумана гра: в СБУ оцінили скандальну заяву посла Китаю

Посол Китаю у Франції Лу Шайє заявив, що країни пострадянського простору нібито не суверенні держави і "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", а питання приналежності Криму є "неоднозначним". Його скандальні заяви – не випадкові, а є елементами продуманої гри та перевіркою реакції європейських країн.

Таку думку висловив генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун "24 каналу".

За його словами, оскільки Китай є тоталітарною державою, безпідставно вважати, що його дипломати можуть висловлювати власну думку. Незважаючи на те, що заяви Лу Шайє суперечать офіційній позиції Китаю, Ягун припустив, що той отримав завдання зробити їх.

Ягун нагадав, що один із найшанованіших китайських дипломатів Ван І під час своїх візитів до Європи наполягав на євроцентричності Китаю. Після цього з'явилося 12 пунктів китайського "мирного плану".

"Вони просто "пробивають" позицію тих чи інших країн, як вони реагуватимуть на їхні слова", - пояснив генерал-майор запасу СБУ.

Читайте також: Китай сумнівається в суверенності колишніх країн СРСР: реакція країн Балтії та Франції

Він зазначив, що дуже правильно на слова китайського дипломата відреагували Естонія та Литва, які викликали послів Китаю у своїх країнах, і поставили питання, що їхня країна мала на увазі такими заявами.

"Це гра, мовляв, "а може, пройде". Перший раунд з Еммануелем Макроном вони виграли, він фактично почав повторювати ті тези, які їм дуже хотілося почути, що можна бути окремими від США, мати окрему думку, окрему систему безпеки тощо", - сказав Ягун.

На його думку, Україні необхідно зайняти вкрай жорстку позицію, викликати китайського посла та поставити йому питання: "Скажіть, будь ласка, а в Тайвані – це Китай чи не Китай?" Отже, якщо Тайвань – це Китай, чому Крим має бути не Україною?".

Читайте також матеріал "Апострофа": Путіна врятує, але чи піде проти Києва: яку гру грає Китай

  • Вас також може зацікавити:

Переговори можливі вже влітку: як Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію

Розвиває стратегічне партнерство на благо України: чому Китай "зачастив" до Росії

Китай постачає зброю Росії? У Зеленського зробили несподівану заяву