RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Китай сумнівається у суверенності колишніх країн СРСР: реакція країн Балтії та Франції

Посол Китаю у Франції Лу Шає заявив, що країни пострадянського простору – не суверенні держави, а такі, які "не мають ефективного статусу у міжнародному праві". У Франції, Естонії, Литві та Латвії чекають пояснень від китайської сторони, повного спростування висловлювань Лу Шає та відповіді, чи відображають вони позицію влади Китаю.

Відповідну заяву китайський посол зробив в інтерв'ю французькому каналу LCI.

Читайте також: Путіна врятує, але чи піде проти Києва: яку гру грає Китай

"У міжнародному праві країни колишнього Радянського союзу не мають чинного статусу, оскільки немає міжнародної угоди, яка би матеріалізувала їх статус суверенної країни", – сказав Лу Шає.

Дипломат заперечує факт існування таких країн як Україна, Литва, Естонія та Казахстан. Водночас РФ він у цій "теорії" не розглядає.

Крім того, Лу Шає на пряме запитання інтерв'юера, чи вважає він, що Крим був і залишається невід'ємною частиною України, відповів, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", "це не так просто", а також, що Крим "був російським спочатку".

Естонія

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував виданню Delfi заяву китайського посла.

"Прикро, що представник Китайської Народної Республіки дотримується таких поглядів. Така позиція незрозуміла", – зазначив голова естонського МЗС.

За його словами, у міністерстві вже викликали посла КНР в Естонії для пояснень цих висловлювань його колеги.

Литва

У свою чергу, міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс пригадав, з якої причини країни Балтії не довіряють Китаю як "посереднику миру в Україні".

"Якщо хто досі дивується, чому країни Балтії не довіряють Китаю як "посереднику миру в Україні", то ось посол Китаю стверджує, що Крим є російським, а кордони наших країн не мають правової основи", - зазначив він на своєму акаунті записі Twitter.

Латвія

У Латвії позицію китайського посла вважають абсолютно неприйнятною.

"Чекаємо на роз'яснення від китайської сторони та повного спростування цієї заяви",заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у Twitter.

Франція

Представник МЗС Франції у коментарі Reuters зауважив, що Франція повністю солідарна з усіма країнами пострадянського простору, які здобули незалежність після десятка років утисків.

"Зокрема, щодо України. Вона була міжнародно визнана у межах, включаючи Крим, 1991 року всім міжнародним співтовариством, включаючи Китай", – уточнив він.

Нагадаємо, президент Бразилії знову вирішив підіграти Кремлю. Він запропонував створити "групу миру", своєрідну "політичну G20" серед держав, не залучених у війну України з Росією, щоб спробувати покласти край конфлікту.

  • Вас також може зацікавити:

Цинізм зашкалює: в Італії запропонували "спосіб закінчити війну"

Переговори можливі вже влітку: як Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію

Розвиває стратегічне партнерство на благо України: чому Китай "зачастив" до Росії