RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путіна врятує, але чи піде проти Києва: яку гру грає Китай

Росія потрібна Піднебесній як інструмент

Росія потрібна Піднебесній як інструмент Сі Цзіньпін грає подвійну гру Фото: lb.ua

Останніми тижнями Китай надзвичайно активізувався в питанні своїх відносин із росією. До Москви з візитами приїжджали лідер КНР Сі Цзіньпін, а також міністр оборони Китаю Лі Шанфу. Зокрема, обговорювали і війну в Україні. Що означає така активізація, чому Китай зосередився на співпраці з росією, та яку позицію у відносинах з Китаєм може займати Україна - в етері Апостроф TV розповів експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Китай зрозумів, що якщо він претендує на те, щоб бути одним з світових центрів впливу, йому потрібно виходити з якимись пропозиціями або принаймні більш чітко формулювати свою позицію щодо війни, наскільки це можливо - як і з урахуванням особливостей китайської дипломатії, так і зв’язку з необхідністю для них тримати цей нейтралітет для того, щоб не потрапити під західні санкції. Тобто в них є амбіція глобальна, але мовчання по Україні виглядає не дуже нормально. Якщо вони хочуть бути глобальним гравцем, їм потрібно по Україні щось робити, щось пропонувати, з кимось говорити, якусь позицію займати.

Читайте: Переговори можливі вже влітку: як Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію

Ці формулювання, з якими виступає Китай щодо "кризи в Україні", мирних переговорів – це загальні банальні речі, які в принципі не відповідають нічийому мейнстриму. Позиції щодо переговорів за мир притримується половина світу, особливо не західні країни, а Латинської Америки, Африки, Близького Сходу. Це більше реверанс в їхній бік, ніж росії, тому що Пєсков нещодавно заявляв, що переговори з Україною зараз неможливі і їх не буде. Безумовно, в Москві не будуть критикувати Китай за те, що, мовляв, вони не говорять те, що їм потрібно, не засуджують Україну, не говорять про так званий "нацизм" в Україні тощо. Їм Китай потрібен, вони скажуть, що вони дуже великі друзі і завжди будуть так говорити, бо в росіян немає вибору. Якщо Китаю не буде, в них не залишиться жодних нормальних стратегічних партнерів на зовнішньому треку.

Сама по собі співпраця з росією для Китаю залишається важливою в контексті їхнього глобального протистояння Сполученим Штатам. Це не історія про те, що китайці люблять росіян чи якось підтримують повністю їхні дії в Україні. Це історія про те, що вони, по-перше, хочуть посилити свій вплив на росію і залежність росії від Китаю, що зараз відбувається. По-друге, вони розглядають росію як такий компонент їхнього протистояння Сполученим Штатам. Тому вони активно з нею зберігають зв'язки на противагу Штатам, зокрема щоб не дозволити, щоб існуючий в росії політичний режим повністю впав, тому що це не відповідає довгостроковим інтересам Китаю. Тут грає фактор китайської зовнішньої політики, який стосується не зовсім України та росії, а більше їхнього суперництва зі Сполученими Штатами.

Читайте: Мирний план китайською: як Піднебесна наводить російські ракети на українські міста

Поки вони будуть розглядати росію як цінний актив проти США, вони будуть з нею підтримувати стосунки. Якщо в якийсь момент вони зрозуміють, що цей цінний актив більший їм не потрібен, або, наприклад, з’явився якийсь інший партнер, з яким цікавіше співпрацювати в цьому питанні… Є партнери в інших регіонах, в цьому регіоні поки що лишається лише росія.

В довгостроковій перспективі Україна може зайняти ключову роль як балансира Китаю з одного боку, з іншого боку – як оцей мостик, який потрібен Китаю в Європу через Азію. Власне, у нас є документ про стратегічне партнерство з Китаєм від 2013 року, а у 2014 році ми ще підписували угоди про участь в ініціативі "Один пояс - один шлях". Щоправда, жодних практичних проектів реалізовано не було. Тобто в довгостроковій перспективі без прив'язки до війни ми можемо, якщо будемо мати відповідну амбіцію, замінити росію для Китаю в окремих компонентах їхньої зовнішньої політики.

Це не означає, що ця позиція буде далекою від Сполучених Штатів. Нам не потрібно брати участь в протистоянні зі Сполученими Штатами, але ми можемо розвивати ті сфери, де у нас є з Китаєм взаємний інтерес, і які в принципі не зачіпають життєво важливі інтереси Штатів. Балансир – мається на увазі не союзник. Нам не потрібно виступати на боці Китаю проти когось, це абсолютно неправильна стратегія, тому що ми повторимо те, що було до цього.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося